Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-mensenrechtenchef verwelkomt uitspraak in George Floyd-proces

VN-mensenrechtenchef verwelkomt uitspraak in George Floyd-proces

GENÈVE (ANP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet verwelkomt de veroordeling van een witte ex-agent in het proces rondom de dood van de zwarte arrestant George Floyd. Als de jury tot een ander besluit was gekomen, was het volgens haar een voorbeeld geweest van bespottelijke onrechtvaardigheid.

De burgerjury besloot dinsdag dat Derek Chauvin verantwoordelijk is voor de dood van Floyd, die Chauvin vorig jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis zo hardhandig arresteerde dat Floyd overleed. "Zoals de jury erkende, was het bewijs in deze zaak glashelder", aldus Bachelet.

Ze benadrukt dat Floyd niet het enige slachtoffer is. "Voor de vele andere slachtoffers van Afrikaanse afkomst en hun families, in de VS en de rest van de wereld, gaat de strijd voor gerechtigheid door. De strijd om gevallen van buitensporig geweld of moord door de politie voor de rechter te krijgen, laat staan ​​te winnen, is nog lang niet voorbij."

Ontworteld

"De diepgewortelde erfenis van discriminerende beleidsmaatregelen en systemen moet resoluut worden ontworteld om raciale rechtvaardigheid en gelijkheid te bereiken", zegt Bachelet. "Als dat niet gebeurt, zal het vonnis in deze zaak slechts een voorbijgaand moment zijn in plaats van een echt keerpunt."

Volgens de VN-chef toont het proces aan dat er nog veel moet worden gedaan om een einde te maken aan het systemische racisme waar mensen met Afrikaanse komaf mee te maken krijgen. Over de VS zegt ze dat de afgelopen weken hebben bewezen dat het ondanks politiehervormingen niet is gelukt om de dood van mensen met Afrikaanse komaf te voorkomen, verwijzend naar meerdere zwarte Amerikanen die stierven bij een confrontatie met de politie.

Bachelet verwelkomt de stappen die al in de VS worden gezet, maar zegt ook dat er meer moet gebeuren. Het is volgens haar tijd is om de context van Floyds dood kritisch te bestuderen door naar het verleden te kijken en de "giftige sporen" daarvan in de huidige samenleving te onderzoeken.

Meer uit Buitenland

Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

1 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

2 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

2 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

2 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

3 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

3 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

4 uur geleden