Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-mensenrechtenchef teleurgesteld in referendum Australië

VN-mensenrechtenchef teleurgesteld in referendum Australië

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - VN-mensenrechtenchef Volker Türk is "zeer teleurgesteld" in de uitslag van een referendum in Australië en roept op tot inclusiviteit. Het merendeel van de kiezers stemde deze maand tegen extra rechten voor de oorspronkelijke bewoners van het land.

Het referendum draaide om het oprichten van een commissie van aboriginals en Straat Torres-eilanders die het parlement adviseert over kwesties die hen aangaan. Dit moest de historische ongelijkheden die deze groep ervaart tegengaan en het land verenigingen, maar ongeveer 60 procent van de kiezers stemde tegen het door de regering gesteunde plan.

De VN-commissaris spreekt in een verklaring van een "gemiste kans" om de inheemse volkeren te erkennen in de grondwet. Ook laat hij weten geschokt te zijn door de "negativiteit, bangmakerij, misinformatie en desinformatie" in de campagne tegen de oprichting van het adviesorgaan.

Debat

Türk verwelkomt wel het debat dat in Australië wordt gevoerd. Dat veel jongeren voorstemden, is volgens hem "bemoedigend" voor de toekomst. Hij wijst erop dat het recht op gelijkheid, zelfbeschikking en deelname van de oorspronkelijke bewoners bij beslissingen die hen aangaan "centraal blijft in de toekomst van Australië" en dat dit wordt "versterkt" door de mensenrechtenverplichtingen van het land.

De verklaring van Türk komt een dag na die van inheemse leiders. Een deel van hen haalde maandag, na een week stilte en rouw, in een open brief aan de regering uit naar het "verschrikkelijke en kleingeestige" standpunt van miljoenen Australiërs. "Terwijl dit moment voor altijd in de geschiedenis van Australië zal zijn gegrift, denken we vandaag aan onze kinderen en de kinderen van onze kinderen."

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden