Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-mensenrechtenchef heeft geen publicatiedatum Xinjiang-rapport

VN-mensenrechtenchef heeft geen publicatiedatum Xinjiang-rapport

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet weet nog niet wanneer ze haar langverwachte rapport over de Chinese provincie Xinjiang publiceert, maar streeft er nog wel steeds naar om dat voor haar aftreden te doen. Haar termijn eindigt op 31 augustus.

Bachelet erkende donderdag tijdens haar laatste persconferentie in functie "enorme druk" te ervaren over het wel of niet publiceren van haar bevindingen over de behandeling van Oeigoeren en andere moslimminderheden, maar daar niet naar te zullen handelen. Ze had eerder beloofd het rapport voor het einde van haar termijn te delen.

Critici vinden dat Bachelet niet hard genoeg optreedt tegen China, ook niet na haar zesdaagse reis eerder dit jaar door Xinjiang en andere delen van het Aziatische land. De publicatie van het rapport is meermaals uitgesteld en dat komt nu mede doordat Bachelet haar bevindingen van haar reis erin wil verwerken en door China geleverde informatie moet worden beoordeeld. Er wordt al drie jaar aan het rapport gewerkt.

De Chinese autoriteiten worden beschuldigd van onder meer massale opsluiting, dwangarbeid en verplichte sterilisatie. De Verenigde Staten en ook politici in andere westerse landen zeggen dat China zich schuldig maakt aan genocide tegen minderheden. De regering in Peking ontkent en stelt dat de "trainingscentra" worden ingezet tegen extremisme.

Meer uit Buitenland

Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

2 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

2 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

2 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

3 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

4 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

4 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

6 uur geleden