Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'VN komen met ontwerp voor resolutie over wapenembargo Myanmar'

'VN komen met ontwerp voor resolutie over wapenembargo Myanmar'

NAYPYIDAW (ANP) - De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) is van plan dinsdag met een conceptversie van een resolutie te komen over Myanmar. Daarin wordt opgeroepen tot de "onmiddellijke opschorting" van de levering van wapens aan de junta van Myanmar, zei een vertegenwoordiger van de VN zondag tegen persbureau AFP.

In de resolutie wordt opgeroepen tot "de onmiddellijke opschorting van de directe en indirecte levering, verkoop en overdracht van wapens, munitie en andere militaire uitrusting aan Myanmar."

Hoewel resoluties van de Algemene Vergadering niet bindend zijn, hebben ze wel een grote politieke betekenis. Als de leden het dinsdagavond niet unaniem eens worden tijdens de plenaire vergadering van de VN, zullen de 193 lidstaten stemmen over de maatregel.

Over de resolutie wordt al weken onderhandeld. Tot nu toe hebben 48 landen zich achter het plan voor de resolutie geschaard. Zuid-Korea is vooralsnog het enige Aziatische land dat dat heeft gedaan.

In de conceptversie roept de Algemene Vergadering Myanmar ook op tot de beëindiging van de noodtoestand en het geweld tegen vreedzame demonstranten. Ook wordt de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating geëist van president Win Myint, regeringsleider Aung San Suu Kyi en anderen die willekeurig zijn opgepakt sinds de staatsgreep op 1 februari.

Een groep mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, riepen de VN begin deze maand al op tot een wapenembargo tegen Myanmar. Dit vanwege het aanhoudende gewelddadige optreden van het leger tegen demonstranten na de staatsgreep.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

New York schrapt vrijwel alle coronamaatregelen

NEW YORK (ANP) - New York schrapt vrijwel alle maatregelen die verspreiding van het coronavirus moesten tegengaan. De Amerikaanse staat gold vorig jaar nog als een coronabrandhaard, maar inmiddels heeft ruim 70 procent van de volwassen inwoners er minstens één dosis gehad van een coronavaccin. Gouverneur Andrew Cuomo zei dinsdag dat het tijd is om "terug te keren naar ons oude leven".

4 uur geleden
Arrestaties en gewonden rond Israëlische vlaggenmars

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA/AFP) - Bij een omstreden mars door Jeruzalem van nationalistische Israëliërs zijn dinsdag zeventien Palestijnen aangehouden. Veel Palestijnse organisaties zagen de 'vlaggenmars' als een provocatie en hadden opgeroepen tot een "dag van woede". Er vielen volgens Palestijnse hulpverleners minstens 27 gewonden bij confrontaties tussen Palestijnse betogers en de politie, die de route wilde vrijmaken.

5 uur geleden
Britse premier veroordeelt achtervolgen journalist door betogers

LONDEN (ANP) - Het belagen van een bekende Britse journalist door antilockdownbetogers heeft in het Verenigd Koninkrijk tot verontwaardiging geleid. De Britse premier Boris Johnson noemde het "schandalig" dat BBC-verslaggever Nicholas Watt is lastiggevallen terwijl hij zijn werk deed. Hij schreef op Twitter dat de media "zonder angst of vooroordelen verslag moeten kunnen doen".

6 uur geleden
Duitsland meldt 'babyboom' in jaar na eerste coronagolf

BERLIJN (ANP) - In Duitsland lijkt een jaar na de eerste coronagolf sprake te zijn van een babyboom. Het aantal geboortes in maart bereikte het hoogste niveau in meer dan twintig jaar, meldt het landelijke statistiekbureau. Andere Europese landen, waaronder Nederland, registreerden in die maand ook een flinke stijging van het geboortecijfer.

6 uur geleden
Tienduizenden tieners melden zich voor coronaprik in Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk is dinsdag begonnen met het inenten van jongeren vanaf twaalf jaar tegen het coronavirus. De ingeënte tieners behoren tot de jongste mensen in Europa die zo'n prik hebben gehad. Verpleegkundigen gebruiken in sommige gevallen extra kleine naalden bij het vaccineren van hun jonge landgenoten.

8 uur geleden
Hongarije verbiedt 'promotie' homoseksualiteit

BOEDAPEST (ANP/AFP) - Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die jongeren moet ‘beschermen’ tegen informatie over homoseksualiteit en geslachtsoperaties. Dat betekent in de praktijk dat onderwijs over die onderwerpen in de ban wordt gedaan. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de wetgeving, die ze vergelijken met het Russische verbod op "homopropaganda".

10 uur geleden
Poolse premier roept parlement bijeen na serie cyberaanvallen

WARSCHAU (ANP) - Poolse parlementariërs komen woensdag achter gesloten deuren bijeen om bijgepraat te worden over cyberaanvallen tegen hun land. Hackers hadden het volgens Poolse media onder meer voorzien op de mailbox en accounts op sociale media van Michal Dworczyk, de rechterhand van de premier die ook verantwoordelijk is voor het Poolse vaccinatieprogramma.

11 uur geleden