Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN knopen banden aan met Taliban

VN knopen banden aan met Taliban

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag een resolutie aangenomen om formele banden aan te gaan met de Talibanregering in Afghanistan. Het machtige orgaan gaf een nieuw mandaat voor de politieke missie van de VN in Afghanistan.

De resolutie gaat onder meer over politieke en humanitaire samenwerking. Er wordt gesproken over versterking van mensenrechten, de rechten van kinderen en vrouwen en de bescherming van journalisten. Volgens de Veiligheidsraad is de resolutie een belangrijke stap op weg naar vrede en stabiliteit in Afghanistan. Ze maakt het mogelijk om adequaat te reageren op de humanitaire en economische problemen in het land.

Sinds de machtsovername door de Taliban vorig jaar zomer verkeert Afghanistan in een diepe crisis. Volgens de VN hebben bijna 23 miljoen mensen in Afghanistan voedselhulp nodig, circa 55 procent van de bevolking. Voor bijna 9 miljoen van hen dreigt hongersnood. Door het internationale isolement van de Taliban is het moeilijk die hulp te geven.

Veertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie. Alleen Rusland onthield zich van stemming. Het nieuwe mandaat voor de missie in Afghanistan geldt voor een jaar.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

1 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

1 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

2 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

5 uur geleden
Kremlin waarschuwt NAVO over inzet F-16's door Oekraïne

MOSKOU (ANP) - Het eventueel leveren van F-16-gevechtsvliegtuigen door westerse landen aan Oekraïne vergroot de kans op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, waarschuwt het Kremlin. Onder meer Nederland is van plan een aantal van deze gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

5 uur geleden
Hoekstra op top: COP28 moet 'begin van einde' zijn voor fossiel

DUBAI (ANP) - Als het aan de Europese Unie ligt, is deze klimaattop het "begin van het einde" van fossiele brandstoffen. Dat benadrukt Eurocommissaris Wopke Hoekstra woensdag op zijn eerste persconferentie op de COP28 in Dubai.

5 uur geleden
Britse oud-premier Johnson biedt excuses aan in corona-onderzoek

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premier Boris Johnson heeft zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van overleden coronapatiënten. Dit deed hij woensdag aan het begin van zijn verhoor door een parlementaire commissie die onderzoek doet naar het regeringsbeleid tijdens de coronapandemie.

5 uur geleden