Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-kinderorganisatie: 1 op de 3 kinderen vergiftigd door lood

VN-kinderorganisatie: 1 op de 3 kinderen vergiftigd door lood

DEN HAAG (ANP) - Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen en door gevaarlijke recycling.

In totaal zijn 800 miljoen kinderen getroffen. Zij hebben een loodgehalte van 5 microgram of hoger in hun bloed, zegt de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, Unicef. In Nederland gaat het om bijna 60.000 kinderen, waarvan ruim 7600 kinderen zelfs meer dan 10 microgram lood in hun bloed hebben.

Unicef spreekt over schokkende conclusies na baanbrekend onderzoek in samenwerking met milieuorganisatie Pure Earth. Het is de eerste keer dat er op grote schaal onderzoek is gedaan naar loodvergiftiging bij kinderen wereldwijd.

Kinderen met te veel lood in hun bloed, kunnen permanente hersenschade oplopen. Vooral baby’s en kinderen onder de vijf jaar zijn extra kwetsbaar, omdat hun darmen het giftige metaal makkelijker opnemen en hun hersenen sterk in ontwikkeling zijn. Loodvergiftiging kan bij kinderen uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie, aldus Unicef.

Meeste vergiftigingen in Zuid-Azië

De helft van de vergiftigde kinderen komt uit Zuid-Azië. Ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico zijn de loodgehaltes van kinderen opvallend hoog.

Behalve loden waterleidingen is gevaarlijke en illegale recycling van loodzuurbatterijen een oorzaak voor loodvergiftiging. In armere landen worden accu’s van voertuigen vaak onvoorzichtig geopend, waardoor zuur en loodstof in de grond terechtkomen. Ook wordt het teruggewonnen lood in openluchtovens verbrand, wat zorgt voor uitstoot van giftige dampen. Daarnaast bevatten onder meer conservenblikken, specerijen, cosmetica, medicijnen, verf en speelgoed vaak hoge loodpercentages. Ook ouders die door hun beroep met lood in contact komen, brengen onbewust lood mee naar huis door stof op hun kleding en handen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Artsen registreerden in maart en april 8300 coronadoden

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers tellen 8300 mensen die in maart en april zeker of vermoedelijk zijn overleden aan het coronavirus. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau heeft de doodsoorzaakverklaringen van artsen over die maanden voor het eerst bestudeerd. Daardoor is dit de meest precieze inschatting van het aantal sterfgevallen door corona tot nu toe.

3 dagen geleden
Gommers: paniek over oplopende besmettingen niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Nederland hoeft niet direct in paniek te raken nu het aantal besmettingen oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het AD. "Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart."

3 dagen geleden
Meer dan 300 nieuwe coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 342 nieuwe coronagevallen vastgesteld, het hoogste aantal sinds begin mei. De afgelopen vier dagen lag het aantal nieuwe gevallen boven de 200, nu komt het voor het eerst boven de 300. In de afgelopen zeven dagen zijn 1559 mensen positief getest.

4 dagen geleden
Laagste aantal coronapatiënten op ic sinds maart

ROTTERDAM (ANP) - Op de intensive cares liggen veertien mensen met het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de begindagen van de uitbraak, begin maart. Op woensdag lagen zeventien patiënten op een intensivecareafdeling.

4 dagen geleden
Besluit over coronatests voor reizigers vrijdag verwacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt naar verwachting vrijdag bekend of ook reizigers die zonder coronaklachten uit het buitenland terugkeren worden getest op het virus. Eerder zou dit donderdag bekend gemaakt worden, maar volgens een woordvoerder van het ministerie voor Volksgezondheid is er meer tijd nodig.

4 dagen geleden
Binnen paar dagen duidelijkheid over mondkapjes

NIJMEGEN (ANP) - Binnen een paar dagen zal blijken of mensen in bepaalde steden of gebieden in Nederland een mondkapje moeten gaan dragen. Het Rijk en de veiligheidsregio's zoeken op dit moment uit onder welke voorwaarden een burgemeester voor het dragen van mondkapjes mag kiezen. Er worden onder meer afspraken gemaakt over de onderbouwing van het kiezen voor een mondkapje, over de mate waarin het verplicht kan worden gesteld en over de handhaving op straat. Rijk en regio's denken er enkele dagen voor nodig te hebben, aldus een woordvoerster van het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de veiligheidsregio's.

4 dagen geleden
OMT kan mondkapjesplicht heroverwegen bij toename besmettingen

DEN HAAG (ANP) - Als het aantal coronapatiënten "aanzienlijk stijgt", kan het Outbreak Management Team (OMT) het mondkapjesadvies heroverwegen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het OMT adviseerde eerder deze week om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit een effectieve maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus.

4 dagen geleden