Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-instituut: aanpak tegen klimaatrampen nog onvoldoende

VN-instituut: aanpak tegen klimaatrampen nog onvoldoende

BONN (ANP) - Door klimaatverandering krijgen landen wereldwijd steeds vaker te maken met rampen. Maatregelen daartegen zouden zich moeten richten op systeemverandering, bepleit een onderzoeksinstituut van de universiteit van de Verenigde Naties (UNU-EHS). Het instituut signaleert in een woensdag gepubliceerd rapport dat momenteel de oplossingen alleen nog gericht lijken te zijn op het vertragen van het klimaatprobleem.

"We hebben meer baanbrekende oplossingen nodig om ons weg te leiden van een toekomst waarin risico's op klimaatrampen zich vermenigvuldigen", schrijft de UNU in het rapport. Het instituut vreest dat uiteindelijk "omslagpunten" worden bereikt. Vanaf dat moment zou een ramp ontstaan die niet meer om te draaien is.

Het VN-instituut waarschuwt bijvoorbeeld voor het moment dat berggletsjers smelten, wat drinkwatertekort kan veroorzaken. Als het steeds warmer wordt door klimaatverandering kan uiteindelijk een omslagpunt worden bereikt. Zo kunnen meer mensen en dieren overlijden door hittestress, maar kunnen ook meer natuurbranden ontstaan.

Waarschuwen

"Uiteindelijk zijn alle systemen met elkaar verbonden. Dan gaat het om ecosystemen, voedselsystemen, watersystemen en meer", zo valt te lezen in het rapport. "Wanneer ze verslechteren, is dit doorgaans geen eenvoudig en voorspelbaar proces. Integendeel: instabiliteit bouwt zich langzaam op totdat plotseling een omslagpunt wordt bereikt en het systeem fundamenteel verandert of zelfs instort, met mogelijk catastrofale gevolgen."

Het instituut wil landen vooral waarschuwen op tijd actie te ondernemen. Over dit onderwerp zou ook gesproken moeten worden op de VN-klimaattop COP28 aan het einde van dit jaar in Dubai. Als lichtpuntje ziet het instituut al wel dat de laatste tijd meer aandacht is voor een fundamentele systeemverandering in de maatschappij voor het oplossen van klimaatproblemen.

Meer uit Buitenland

Oud-president van Peru wil in 2026 meedoen aan verkiezingen

LIMA (ANP/AFP) - De Peruaanse oud-president Alberto Fujimori zal meedoen aan de verkiezingen in Peru in 2026. Dit heeft zijn dochter zondag bekendgemaakt. "Mijn vader en ik hebben gepraat en samen beslist dat hij de presidentskandidaat zal worden", vertelde Keiko Fujimori. Zij staat aan het hoofd van een rechts-populistische partij in het Zuid-Amerikaanse land.

1 uur geleden
Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

3 uur geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

4 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

5 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

6 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

8 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

8 uur geleden