Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-hof: Rusland moet oorlog in Oekraïne staken

VN-hof: Rusland moet oorlog in Oekraïne staken

DEN HAAG (ANP) - Rusland moet onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne stoppen, eist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Uitspraken van de rechters zijn bindend, maar het hof kan landen niet dwingen zich aan de uitspraak te houden.

Rusland mag de pro-Russische separatisten in de regio's Donetsk en Loehansk ook niet helpen, bepaalde het Internationaal Gerechtshof. Dertien van de vijftien rechters stemden voor de uitspraak. De twee tegenstemmers kwamen uit Rusland en China.

De zaak was aangespannen door Oekraïne. Rusland had Oekraïne beschuldigd van genocide op de Russischtalige inwoners van het land. Vervolgens erkende Moskou de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk, en kort erna begon de invasie. Oekraïne wilde dat de rechters zouden vaststellen dat er geen sprake was van genocide en dat Rusland dus geen geldige reden had om de oorlog te beginnen, maar het Internationaal Gerechtshof ging verder.

In een eerste reactie noemde de Oekraïense president Volodimir Zelenski de uitspraak "een volledige overwinning" en hij zei dat "het negeren van de opdracht Rusland nog verder zal isoleren".

Rusland zelf deed niet mee aan de zaak. Het land ontbrak toen Oekraïne zijn verhaal vertelde en gaf ook geen weerwoord.

Meer uit Buitenland

VS trekken vliegdekschip terug uit Rode Zee, ontkennen aanval

SANAA (ANP) - De Verenigde Staten hebben vliegdekschip de USS Dwight D. Eisenhower teruggetrokken uit de Rode Zee. Het Amerikaanse centrale commando CENTCOM liet zaterdag weten dat het schip en zijn bemanning al onderweg is naar de VS.

1 uur geleden
Sunday Times: nog een onderzoek in gokaffaire Conservatieve Partij

LONDON (ANP) - De Britse goktoezichthouder doet volgens The Sunday Times onderzoek naar nog een medewerker van de Britse Conservatieve Partij. Chief data officer Nick Mason zou geld hebben ingezet op de datum van de verkiezingen. Eerder deed campagnechef van de partij Tony Lee al een stap terug vanwege soortgelijke beschuldigingen.

2 uur geleden
Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

TEL AVIV (ANP/DPA) - Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de gijzelaars die de Palestijnse beweging Hamas vasthoudt. Veel demonstranten riepen dat ze de gijzelaars "levend, levend...en niet in lijkenzakken" terug wilden zien. Ze riepen ook om nieuwe verkiezingen.

6 uur geleden
Macron en Jordaanse koning bijeen voor onmiddellijk bestand Gaza

PARIJS (ANP/AFP) - De Jordaanse koning Abdullah II en zijn vrouw lunchen maandag in Parijs met president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte. Het gespreksonderwerp is "de extreme urgentie van een staakt-het-vuren in Gaza". Volgens een verklaring van het Elysée-paleis is er geen tijd meer te verliezen om een bestand te bereiken en op grote schaal humanitaire hulp te leveren aan de Palestijnen.

7 uur geleden
Buitenlandchef EU wil onderzoek beschieting Rode Kruis bij Gaza

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

10 uur geleden
Nieuw-Caledonische leider moet in Frankrijk proces afwachten

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Nieuw-Caledonische onafhankelijkheidsleider Christian Tein moet in een Franse gevangenis zijn proces afwachten. Dat zei zijn advocaat Pierre Ortent. Tein wordt samen met de woordvoerster van zijn onafhankelijkheidsbeweging CCAT, Brenda Wanabo, naar Frankrijk overgebracht.

10 uur geleden
Ten minste twee doden bij Russische aanval op Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Bij een Russische aanval met bommen op de Oekraïense stad Charkiv in de noordoostelijke grensregio met Rusland, zijn zaterdag minstens drie mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt, meldden lokale autoriteiten.

12 uur geleden