Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-hof: Rusland moet oorlog in Oekraïne staken

VN-hof: Rusland moet oorlog in Oekraïne staken

DEN HAAG (ANP) - Rusland moet onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne stoppen, eist het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Uitspraken van de rechters zijn bindend, maar het hof kan landen niet dwingen zich aan de uitspraak te houden.

Rusland mag de pro-Russische separatisten in de regio's Donetsk en Loehansk ook niet helpen, bepaalde het Internationaal Gerechtshof. Dertien van de vijftien rechters stemden voor de uitspraak. De twee tegenstemmers kwamen uit Rusland en China.

De zaak was aangespannen door Oekraïne. Rusland had Oekraïne beschuldigd van genocide op de Russischtalige inwoners van het land. Vervolgens erkende Moskou de onafhankelijkheid van Donetsk en Loehansk, en kort erna begon de invasie. Oekraïne wilde dat de rechters zouden vaststellen dat er geen sprake was van genocide en dat Rusland dus geen geldige reden had om de oorlog te beginnen, maar het Internationaal Gerechtshof ging verder.

In een eerste reactie noemde de Oekraïense president Volodimir Zelenski de uitspraak "een volledige overwinning" en hij zei dat "het negeren van de opdracht Rusland nog verder zal isoleren".

Rusland zelf deed niet mee aan de zaak. Het land ontbrak toen Oekraïne zijn verhaal vertelde en gaf ook geen weerwoord.

Meer uit Buitenland

Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

23 minuten geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

1 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

2 uur geleden
Tientallen aanhoudingen bij Italiaanse actie tegen 'Ndrangheta

ROME (ANP) - In Italië zijn 52 mensen aangehouden bij een landelijke politie-actie tegen de misdaadorganisatie 'Ndrangheta. Ze worden volgens het Italiaanse persbureau ANSA beschuldigd van het vormen van een gewelddadige criminele organisatie die gericht is op drugshandel.

3 uur geleden
Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

3 uur geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

4 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

5 uur geleden