Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-gezant Oekraïne vermoedt Russische raketinslag in ziekenhuis

VN-gezant Oekraïne vermoedt Russische raketinslag in ziekenhuis

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Een gezant van de VN in Oekraïne, Danielle Bell, vermoedt dat het kinderziekenhuis in Kyiv is getroffen door een Russische kruisraket van het type Kh-101. De geheime dienst van Oekraïne claimt daar bewijs voor te hebben gevonden.

Bell zegt dat er nog een diepgaand onderzoek moet komen. Volgens haar wijzen beeldopnames erop dat het kinderziekenhuis direct door zo'n raket is getroffen. Ze is sinds augustus hoofd van de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).

Volgens Bell zaten de meeste mensen in het kinderziekenhuis Okhmatdyt in schuilkelders, anders waren er veel meer slachtoffers gevallen. Volgens een mededeling van de Oekraïense autoriteiten zijn de bergingswerkzaamheden afgerond en vielen er maandag twee doden en 32 gewonden in het ziekenhuis.

Volgens Rusland trof een Oekraïense luchtafweerraket, waarschijnlijk van een Noors type, het ziekenhuis. Rusland stelt geen burgerdoelen aan te vallen, enkel militaire doelen waartoe ook de energie-infrastructuur wordt gerekend. Volgens de stafchef van de Oekraïense president was er sprake van een Russische raket met veel micro-elektronica "die wordt geproduceerd in NAVO-landen".

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

32 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

7 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

7 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

8 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

9 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

10 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden