Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-gezant meldt doorbraak in gesprekken over toekomst Libië

VN-gezant meldt doorbraak in gesprekken over toekomst Libië

TUNIS (ANP/RTR) - Politieke besprekingen over de toekomst van Libië, die plaatsvinden in Tunesië, hebben voor een doorbraak gezorgd. Daarmee wordt de weg geëffend voor verkiezingen in het land binnen 18 maanden, zei de waarnemend VN-gezant voor Libië woensdag.

De deelnemers bereikten een voorlopig akkoord over een routekaart voor parlementaire en presidentsverkiezingen die stappen zet om de instellingen van Libië te verenigen, zei Stephanie Williams tijdens een persconferentie in Tunis.

Na jaren van chaos en oorlog in Libië met elkaar rivaliserende partijen blijven veel Libiërs sceptisch over de vredesinspanningen.

Staakt-het-vuren

De onderhandelingen in Tunis, die maandag zijn begonnen, volgen op een staakt-het-vuren dat vorige maand is overeengekomen tussen de belangrijkste strijdende partijen: de internationaal erkende regering van 'nationale eenheid' in de hoofdstad Tripoli en het in het oosten machtige Libische Nationale Leger van krijgsheer Khalifa Haftar.

Beide kanten in het door oorlog verscheurde land riepen in augustus op tot een bestand en verkiezingen. Krijgsheer Khalifa Haftar, de machtigste man in het oosten, hield dat echter af.

De regering in Tripoli wordt gesteund door Turkije terwijl Haftar militaire steun krijgt van onder meer Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Meer uit Buitenland

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

3 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

5 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

5 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

7 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

7 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

8 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

9 uur geleden