Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: geloofwaardige rapporten over Russische clusterbommen

VN: geloofwaardige rapporten over Russische clusterbommen

GENÈVE (ANP/RTR) - Het mensenrechtenbureau van de VN zegt vrijdag "geloofwaardige rapporten" te hebben ontvangen over het gebruik van clustermunitie in Oekraïne door Russische troepen. Er zou sprake zijn van verschillende incidenten waarbij deze wapens door de Russen zijn ingezet in bevolkte gebieden. Dit zou volgens de VN kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden.

"Vanwege hun grote gebiedseffecten is het gebruik van clustermunitie in bevolkte gebieden onverenigbaar met de principes van internationaal humanitair recht die toezien op het gedrag van vijandelijkheden", vertelde woordvoerder Liz Throssell aan journalisten in Genève. "We herinneren de Russische autoriteiten eraan dat het richten van aanvallen op burgers en burgerdoelen, evenals zogenoemde gebiedsbombardementen in steden en dorpen en andere vormen van willekeurige aanvallen, verboden zijn volgens het internationaal recht en kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden."

De mensenrechtenorganisatie van de VN meldt vrijdag dat 564 burgers, onder wie 41 kinderen, in Oekraïne zijn omgekomen sinds het begin van de Russische invasie. Het daadwerkelijke aantal dodelijk slachtoffers ligt volgens de VN waarschijnlijk aanzienlijk hoger, omdat rapporten uit gebieden waar intensief wordt gevochten niet kunnen worden bevestigd. De meeste mensen stierven door het gebruik van explosieve wapens, waaronder zware artilleriebeschietingen, raketten en luchtaanvallen, aldus de mensenrechtenorganisatie.

NAVO-chef Jens Stoltenberg bevestigde een week geleden al dat het Russische leger clusterbommen gebruikt. "En we hebben berichten gezien over andere wapentypes waarvan het gebruik in strijd is met het internationale recht."

Meer uit Buitenland

Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

11 minuten geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

58 minuten geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

1 uur geleden
Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

1 uur geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

1 uur geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

2 uur geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

3 uur geleden