Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: fors minder luchtaanvallen in Jemen

VN: fors minder luchtaanvallen in Jemen

NEW YORK (ANP/RTR) - Het aantal luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen is de afgelopen twee weken fors afgenomen. "Er waren landelijk bijna 80 procent minder bombardementen dan in de twee weken daarvoor", liet VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths via een videoverbinding weten aan de VN-veiligheidsraad.

Griffiths zei dat er voor het eerst sinds 2014 "periodes van 48 uur waren zonder luchtaanvallen". In dat jaar verdreven Houthi-opstandelingen de regering van president Hadi uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Saudi-Arabië en andere landen kwamen Hadi in 2015 te hulp en voerden sindsdien duizenden bombardementen uit. Die hebben volgens waarnemers ook het leven gekost aan veel burgers.

De VN-gezant ziet de afname van het aantal bombardementen als een "signaal dat iets aan het veranderen is in Jemen". De Houthi-rebellen boden in september aan te stoppen met het beschieten van Saudi-Arabië als dat land de luchtaanvallen zou staken. Er zouden de afgelopen maanden informele gesprekken zijn gevoerd tussen de opstandelingen en de Saudiërs.

Meer uit Buitenland

Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

20 minuten geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

23 minuten geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

25 minuten geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

2 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

2 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

2 uur geleden
Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

2 uur geleden