Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: fors minder luchtaanvallen in Jemen

VN: fors minder luchtaanvallen in Jemen

NEW YORK (ANP/RTR) - Het aantal luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen is de afgelopen twee weken fors afgenomen. "Er waren landelijk bijna 80 procent minder bombardementen dan in de twee weken daarvoor", liet VN-gezant voor Jemen Martin Griffiths via een videoverbinding weten aan de VN-veiligheidsraad.

Griffiths zei dat er voor het eerst sinds 2014 "periodes van 48 uur waren zonder luchtaanvallen". In dat jaar verdreven Houthi-opstandelingen de regering van president Hadi uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Saudi-Arabië en andere landen kwamen Hadi in 2015 te hulp en voerden sindsdien duizenden bombardementen uit. Die hebben volgens waarnemers ook het leven gekost aan veel burgers.

De VN-gezant ziet de afname van het aantal bombardementen als een "signaal dat iets aan het veranderen is in Jemen". De Houthi-rebellen boden in september aan te stoppen met het beschieten van Saudi-Arabië als dat land de luchtaanvallen zou staken. Er zouden de afgelopen maanden informele gesprekken zijn gevoerd tussen de opstandelingen en de Saudiërs.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

11 minuten geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

6 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

12 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

13 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

14 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

15 uur geleden