Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: fors meer Afghaanse burgerslachtoffers sinds aftocht Westen

VN: fors meer Afghaanse burgerslachtoffers sinds aftocht Westen

KABUL (ANP) - Sinds de aftocht van internationale partners in Afghanistan in mei en juni begon, zijn er in die maanden bijna 2.400 burgers gewond geraakt of omgekomen door de oorlog in het land, meldt VN-missie UNAMA. In totaal vielen ruim 5000 burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021, 47 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer de helft van die slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

In zes maanden kwamen 1.659 mensen om het leven en raakten 3.254 mensen gewond. Daarvan vielen er 783 doden en 1.609 gewonden in mei en juni alleen. 36 procent van al deze slachtoffers waren kinderen.

De Verenigde Naties zeggen zich zorgen te maken over het hoge aantal slachtoffers en vragen de Taliban en de Afghaanse regering om een einde te maken aan het geweld. "Bescherm de Afghaanse bevolking en geef hun hoop op een betere toekomst", schrijven de VN.

Terugtrekking internationale partners

De Taliban en de Afghaanse regering zijn niet de enige verantwoordelijken voor de slachtoffers. Een kleiner deel is gedood of verwond door terreurorganisatie Islamitische Staat of door onbekende anti- en proregeringsmilities. Voor het eerst sinds de telling zijn er geen burgerslachtoffers gevallen door toedoen van de internationale militaire partners in Afghanistan.

Na twee decennia hebben de meeste internationale partners, waaronder Nederland, hun troepen uit Afghanistan gehaald. De Amerikaanse terugtrekking moet eind augustus afgerond zijn. Het Pentagon verklaarde vorige week dat de terugtrekking al voor 95 procent is afgerond.

Luchtaanvallen

De Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen nog wel luchtaanvallen uitgevoerd om Afghaanse veiligheidstroepen te helpen. Generaal Kenneth McKenzie zei dat de VS bereid zijn om hun lokale bondgenoten ook de komende weken nog op dergelijke wijze te ondersteunen.

De Amerikaanse luchtaanvallen om lokale bondgenoten te steunen, stoppen volgens Amerikaanse media in principe op 31 augustus. De Afghaanse strijdkrachten moeten het daarna bij hun strijd tegen de Taliban doen met veel minder Amerikaanse ondersteuning.

De lat ligt hoog

Generaal McKenzie heeft niet helemaal uitgesloten dat in de toekomst nog wordt gebombardeerd. Hij heeft volgens The Washington Post eerder wel gezegd dat de lat daarvoor hoog ligt. Er zou bijvoorbeeld nog ingegrepen kunnen worden als extremisten aanslagen op de VS of Amerikaanse bondgenoten voorbereiden.

De VS vertrekken niet helemaal uit Afghanistan. Er blijven zo'n 650 manschappen achter. Die gaan locaties bewaken als de Amerikaanse ambassade in Kabul en de internationale luchthaven van de hoofdstad.

Meer uit Buitenland

VN-chef geeft Veiligheidsraad zeldzame waarschuwing over Gaza

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft bij de VN-Veiligheidsraad een waarschuwing afgegeven over de situatie in Gaza. Daarvoor maakte hij gebruik van een artikel uit het handvest van de organisatie dat zelden wordt aangehaald. Guterres heeft de Veiligheidsraad laten weten dat hij de oorlog tussen Israël en Hamas ziet als een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid.

18 minuten geleden
Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

44 minuten geleden
Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

1 uur geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

1 uur geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

3 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

3 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden