VN: fors meer Afghaanse burgerslachtoffers sinds aftocht Westen
KABUL (ANP) - Sinds de aftocht van internationale partners in Afghanistan in mei en juni begon, zijn er in die maanden bijna 2.400 burgers gewond geraakt of omgekomen door de oorlog in het land, meldt VN-missie UNAMA. In totaal vielen ruim 5000 burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021, 47 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer de helft van die slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.
In zes maanden kwamen 1.659 mensen om het leven en raakten 3.254 mensen gewond. Daarvan vielen er 783 doden en 1.609 gewonden in mei en juni alleen. 36 procent van al deze slachtoffers waren kinderen.
De Verenigde Naties zeggen zich zorgen te maken over het hoge aantal slachtoffers en vragen de Taliban en de Afghaanse regering om een einde te maken aan het geweld. "Bescherm de Afghaanse bevolking en geef hun hoop op een betere toekomst", schrijven de VN.
Terugtrekking internationale partners
De Taliban en de Afghaanse regering zijn niet de enige verantwoordelijken voor de slachtoffers. Een kleiner deel is gedood of verwond door terreurorganisatie Islamitische Staat of door onbekende anti- en proregeringsmilities. Voor het eerst sinds de telling zijn er geen burgerslachtoffers gevallen door toedoen van de internationale militaire partners in Afghanistan.
Na twee decennia hebben de meeste internationale partners, waaronder Nederland, hun troepen uit Afghanistan gehaald. De Amerikaanse terugtrekking moet eind augustus afgerond zijn. Het Pentagon verklaarde vorige week dat de terugtrekking al voor 95 procent is afgerond.
Luchtaanvallen
De Verenigde Staten hebben de afgelopen dagen nog wel luchtaanvallen uitgevoerd om Afghaanse veiligheidstroepen te helpen. Generaal Kenneth McKenzie zei dat de VS bereid zijn om hun lokale bondgenoten ook de komende weken nog op dergelijke wijze te ondersteunen.
De Amerikaanse luchtaanvallen om lokale bondgenoten te steunen, stoppen volgens Amerikaanse media in principe op 31 augustus. De Afghaanse strijdkrachten moeten het daarna bij hun strijd tegen de Taliban doen met veel minder Amerikaanse ondersteuning.
De lat ligt hoog
Generaal McKenzie heeft niet helemaal uitgesloten dat in de toekomst nog wordt gebombardeerd. Hij heeft volgens The Washington Post eerder wel gezegd dat de lat daarvoor hoog ligt. Er zou bijvoorbeeld nog ingegrepen kunnen worden als extremisten aanslagen op de VS of Amerikaanse bondgenoten voorbereiden.
De VS vertrekken niet helemaal uit Afghanistan. Er blijven zo'n 650 manschappen achter. Die gaan locaties bewaken als de Amerikaanse ambassade in Kabul en de internationale luchthaven van de hoofdstad.
Meer uit Buitenland
MÜNCHEN (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben een Syrische man van 27 jaar opgepakt, schrijft nieuwssite Tagesschau. Hij zou volgens justitie van plan zijn geweest om met een machete militairen aan te vallen en te doden.
25 minuten geledenLONDEN (ANP/AFP) - In het Verenigd Koninkrijk zijn twee mannen aangeklaagd omdat zij afgelopen weekend een beroemd schilderij van Banksy hadden gestolen uit een kunstgalerij in Londen. Het werk, Girl with Balloon (Meisje met Ballon), is inmiddels teruggevonden en keert terug naar de galerij.
28 minuten geledenMOSKOU (ANP/RTR) - Rusland zet zes Britse diplomaten het land uit, omdat ze zich zouden bezighouden met spionage en sabotage. De Russische geheime dienst FSB zegt daarvoor bewijzen te hebben en heeft daarom de verblijfsvergunningen van de Britten ingetrokken.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Britse premier Keir Starmer bezoekt vrijdag het Witte Huis om met de Amerikaanse president Joe Biden te overleggen of Kyiv langeafstandswapens mag inzetten tegen Rusland. Kyiv wil dat Washington en Londen toestemming geven om Britse en Amerikaanse wapens met een groter bereik in te zetten.
4 uur geledenTORONTO (ANP/AFP) - Het Toronto International Film Festival (TIFF) heeft donderdag bekendgemaakt dat het alle vertoningen van de controversiële documentairefilm Russians at War heeft geannuleerd, omdat het "aanzienlijke bedreigingen" heeft ontvangen.
8 uur geledenSPRINGFIELD (ANP/AFP) - De autoriteiten van het Amerikaanse stadje Springfield, in de staat Ohio, hebben het stadhuis laten ontruimen na een bommelding. Springfield is in het nieuws sinds dinsdag, toen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in een tv-debat beweerde dat Haïtiaanse migranten die er wonen huisdieren eten.
12 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft aangekondigd dat hij een nieuw tv-debat met zijn Democratische rivaal Kamala Harris uitsluit.
12 uur geleden