
VN-fonds: nog steeds lopen te veel mensen hiv op
GENÈVE (ANP) - Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Dat is aanzienlijk minder dan ruim tien jaar geleden, maar nog altijd meer dan drie keer zo hoog als de internationale doelstellingen. Wereldleiders hadden met elkaar afgesproken dat ze maatregelen zouden nemen om het aantal nieuwe besmettingen volgend jaar te beperken tot hooguit 370.000.
VN-organisatie UNAIDS maakt zich zorgen over de cijfers die ze maandag naar buiten heeft gebracht. Bezuinigingen en discriminerende antihomowetten "brengen de gemaakte vooruitgang in gevaar", aldus de organisatie.
Het aantal nieuwe besmettingen in Afrika ten zuiden van de Sahara daalt snel. Daar zijn nu minder nieuwe infecties dan in de rest van de wereld, en dat is voor het eerst. Dat komt vooral doordat steeds minder moeders hun ziekte doorgeven aan hun pasgeboren kinderen. In het oosten en zuiden van Afrika is de verspreiding van hiv onder jonge kinderen tussen 2010 en 2023 met 73 procent gedaald.
Ongeneeslijk
Het aantal hiv-gevallen neemt nu vooral toe in Oost-Europa en Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Dit zijn vooral mensen die in de prostitutie werken, trans vrouwen, en mannen die seks hebben met mannen. "Mensen uit belangrijke groepen hebben nog steeds te maken met buitensporige schendingen van hun mensenrechten, met strenge wetten, vooroordelen en discriminatie die voorkomen dat ze toegang hebben tot bescherming tegen hiv" aldus UNAIDS.
Het Nederlandse Aidsfonds concludeert ook "dat de aidsbestrijding wereldwijd geen vooruitgang boekt". Directeur Mark Vermeulen verklaart: "We hebben in Nederland laten zien dat we de aidsepidemie onder controle kunnen krijgen. Aidsbestrijding houdt echter niet op bij onze landsgrenzen. Nederland heeft de kennis en de plicht om wereldwijd een einde aan aids te maken."
Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) breekt het immuunsysteem van mensen beetje bij beetje af. Na verloop van tijd is het lichaam daardoor niet meer in staat om zich te beschermen tegen virussen en bacteriën, en dan is er sprake van aids. Het virus verspreidt zich via onder meer bloed. Dat kan bij seksueel contact gebeuren, maar ook door vervuilde injectienaalden en in het verleden ook door bloedtransfusie. Hiv is in principe ongeneeslijk, maar dankzij goede medicatie is het in westerse landen wel veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening, mensen kunnen redelijk gezond oud worden met hiv.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
25 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
17 uur geleden