
VN-expert: mensen met minimumloon leven steeds vaker in armoede
NEW YORK (ANP) - Werkende mensen die het minimumloon verdienen leven steeds vaker in armoede, zegt de Belgische armoede-expert Olivier De Schutter van de Verenigde Naties. Volgens onderzoek van de speciaal rapporteur leeft een op de vijf werknemers op de wereld nu in armoede. Dit komt deels door de hoge inflatie. Daarnaast loopt het aantal voltijdsbanen mondiaal terug en dat houdt volgens de studie lage lonen in stand.
Veel mensen worden door hun werkgever gedwongen tijdelijke deeltijdbanen te accepteren en die leveren werknemers minder geld op, staat in het rapport. Ook zouden werknemers vaker onterecht worden behandeld als zelfstandige. "De wereldwijde loongroei nam begin 2022 voor het eerst sinds deze eeuw af", stelt De Schutter. Hij wijst erop dat de winsten van bedrijven juist zijn gestegen.
Werkende mensen die het minimumloon verdienen en in armoede leven hebben volgens de speciaal rapporteur ook vaak een baan die belangrijk is voor de maatschappij, zoals werk in de zorg. "Het is absurd dat banen die de meeste waarde hebben voor anderen bij de laagst betaalde banen horen, terwijl mensen die sociale schade en milieuschade aanbrengen veel betaald krijgen." Daarmee bedoelt De Schutter werk in bijvoorbeeld de fossiele industrie, de tabaksindustrie of de financiële handel.
Algemene Vergadering
Vrijdag licht de Belg zijn nieuwe onderzoek over wereldwijde armoede toe aan de Algemene Vergadering van de VN. Dit is een belangrijk orgaan waarvan 193 staten lid zijn. De Schutter wil dat overheden ervoor zorgen dat alle werkende mensen een leefbaar loon krijgen. Hij roept landen ook op om maatschappelijk nuttig werk financieel aantrekkelijker te maken. Werknemers moeten betaald krijgen naar hun bijdrage aan de samenleving, vindt hij.
Mensen met een beroep dat belangrijk is in de samenleving moeten in zijn visie dan ook meer loon krijgen. Werknemers met een baan die de maatschappij juist schade oplevert, zouden wat hem betreft juist een loonplafond moeten krijgen. De expert wil dat overheden een lijst maken van beroepen met de meeste maatschappelijke waarde en een lijst van banen die de meeste schade opleveren. De lonen zouden hierop moeten worden gebaseerd.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
15 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
52 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
13 uur geleden