Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-expert hekelt 'afdaling naar autoritair bewind' in Afghanistan

VN-expert hekelt 'afdaling naar autoritair bewind' in Afghanistan

GENÈVE (ANP) - Afghanistan moet onder het Taliban-bewind vrezen voor een toenemende mensenrechtencrisis die tot een autoritair bewind kan leiden, zo waarschuwt Richard Bennett, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Afghanistan. Bennett roept op tot "radicale verandering" in het land.

In zijn rapport aan de Mensenrechtenraad van de VN wijst Bennett onder andere op een ernstige terugdraaiing van de rechten van vrouwen en meisjes, represailles gericht op tegenstanders en critici, aanvallen op minderheden, onder wie de overwegend sjiitische Hazaren, en het onderdrukken van de media.

Een aanzienlijk deel van Bennetts rapport beslaat de "duizelingwekkende achteruitgang van burgerlijke, politieke, economische, sociale en culturele rechten van vrouwen en meisjes". Hij schrijft: "In geen enkel ander land zijn vrouwen en meisjes zo snel uit alle onderdelen van het openbare leven verdwenen."

Wraakmoorden

Ook staat de rapporteur uitgebreid stil bij de "systematische aanvallen" op de burgerbevolking, waaronder wraakmoorden op voormalige regeringsfunctionarissen. "Ik ben vooral bezorgd dat voormalige Afghaanse nationale strijdkrachten en functionarissen het slachtoffer blijven van buitengerechtelijke executies en gedwongen verdwijningen, ondanks de amnestie die is afgekondigd door de Taliban", schrijft de deskundige.

Bennett stelt ook vast dat de journalistieke onafhankelijkheid en vrijheid van meningsuiting in Afghanistan aanzienlijk zijn ingeperkt en dat de toegang tot informatie steeds moeilijker wordt. "Journalisten zijn aangevallen, geïntimideerd, gearresteerd en onderworpen aan strikte censuur", aldus de speciale rapporteur. "Er is geen tolerantie voor zelfs vreedzame vormen van afwijkende meningen of klachten, die vaak met geweld worden beantwoord. Alles bij elkaar genomen zijn de maatregelen indicatoren van een afglijden naar autoritarisme', vindt hij.

Bennett waarschuwt bovendien dat sinds de Taliban-overname in augustus 2021 de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat in het gedrang is gekomen. Zijn rapport benadrukt ook dat de situatie van etnische en religieuze minderheden blijft verslechteren. "Hun gebedshuizen, educatieve en medische centra zijn systematisch aangevallen. Ze zijn willekeurig gearresteerd, gemarteld, standrechtelijk geëxecuteerd, uitgezet, gemarginaliseerd en in sommige gevallen gedwongen het land te ontvluchten", aldus de speciale rapporteur.

Meer uit Buitenland

Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

46 minuten geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

2 uur geleden
Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft in Brussel herhaald dat het kernenergie als oplossing ziet voor energieproblemen. In een persverklaring van veertien landen die aangesloten zijn bij de Europese Nucleaire Alliantie wordt de "belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie" genoemd om "klimaatdoelen en de veiligheid van de energievoorziening" te realiseren.

2 uur geleden
Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De opkomst bij de verkiezingen in Iran was nog nooit zo laag sinds de Islamitische Revolutie in 1979. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken meldde een opkomst van 41 procent.

2 uur geleden
Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. "We zijn woedend", zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen. "De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij president Vladimir Poetin en de Russische autoriteiten."

2 uur geleden
Berlijn ontkent dat ambassadeur Moskou is ontboden door Kremlin

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat de ambassadeur in Moskou is ontboden door het Kremlin. Volgens Berlijn zou hij naar een afspraak op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gegaan die al lang gepland stond.

5 uur geleden
Grootste bosbrand in Texas voor 15 procent onder controle

AUSTIN (ANP) - Brandweerlieden hebben moeite om de enorme bosbrand in de Amerikaanse staat Texas onder controle te krijgen. Volgens de Texas A&M Forest Service is de zogeheten Smokehouse Creek Fire nu voor zo'n 15 procent onder controle.

6 uur geleden