
VN: drastische maatregelen nodig om doel van 1,5 graden te halen
CALI (ANP) - Landen wereldwijd moeten nu ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, anders is het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken binnenkort voorgoed buiten bereik. Daarvoor waarschuwt het VN-milieubureau UNEP in een donderdag gepubliceerd rapport. Begin 2025 moeten alle landen nieuwe klimaatplannen ingeleverd hebben.
In het Klimaatakkoord van Parijs (2015) hebben landen met elkaar afgesproken om de opwarming te beperken tot 1,5 graad, of uiterlijk 2 graden. Momenteel is de aarde al zo'n 1,3 graden warmer dan voor het industriële tijdperk waarin de mensheid steeds meer fossiele brandstoffen ging gebruiken. UNEP benadrukt in het nieuwe rapport dat het doel van 1,5 graden technisch nog haalbaar is, maar alleen als met name rijke landen "een massale mondiale inspanning leveren".
Daarmee kijkt UNEP vooral naar landen in de G20, maar dan exclusief de Afrikaanse Unie die sinds kort ook is toegetreden. Samen waren deze landen verantwoordelijk voor 77 procent van de uitstoot in 2023. Als de Afrikaanse Unie wordt meegerekend, stijgt dit aandeel naar 82 procent. Dat kleine verschil laat volgens UNEP ook zien dat de rijke landen meer moeten doen.
Tijd dringt
De tijd dringt, stelt UNEP bovendien. In het rapport komt naar voren dat de huidige beleidsmaatregelen volstrekt onvoldoende zijn. Zelfs de huidige klimaatbeloftes blijven te beperkt om ernstige opwarming te voorkomen. Ook al komen landen al hun huidige beloftes na, dan nog zal de temperatuur deze eeuw naar verwachting 2,6 tot 2,8 graden stijgen.
Het begint er steeds meer op te lijken dat de wereld het doel van 1,5 graden niet gaat halen, ziet ook VN-milieuchef Inger Andersen. Ze benadrukt dat dat geen reden is om op te geven. "Zelfs als de wereld de 1,5 graden overschrijdt - en de kans daarop wordt elke dag steeds groter - moeten we blijven streven naar klimaatneutraliteit, een duurzame en welvarende wereld", zegt ze.
Om de opwarming tot onder de 2 graden te beperken, moeten in 2030 de wereldwijde emissies met 28 procent zijn gedaald ten opzichte van het niveau in 2019, stelt het rapport. In 2035 moet de uitstoot 37 procent minder zijn. Ook daarvan is het maar zeer de vraag of deze doelen gehaald worden. De nieuwe klimaatplannen, zogeheten NDC's, moeten 10 februari 2025 zijn ingeleverd. Dit is altijd een belangrijk onderwerp op klimaattoppen.
Meer uit Buitenland
GUAYAQUIL (ANP) - De beruchte Ecuadoraanse drugsbaron en bendeleider Adolfo Macias, ook wel Fito genoemd, heeft zondag de gevangenis verlaten om uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. Dat meldt de gevangenisautoriteit van Ecuador.
38 minuten geledenJAKARTA (ANP/AFP) - Zeker vijf mensen zijn overleden nadat brand was uitgebroken op een veerboot bij Indonesië. Opvarenden in reddingsvesten sprongen overboord om zichzelf te redden, meldt de kustwacht. Die laat ook weten dat 284 opvarenden zijn gered.
7 uur geledenTOKIO (ANP/DPA/RTR) - De Japanse regeringscoalitie van premier Shigeru Ishiba heeft een flinke nederlaag geleden bij de verkiezingen voor het Hogerhuis, een van de twee kamers van het parlement. Ishiba's Liberaal Democratische Partij en de kleinere partner Komeito verloren een aanzienlijk aantal zetels en hebben geen meerderheid meer, melden Japanse media.
8 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft volgens zijn kantoor een voedselvergiftiging opgelopen. Hij moet enkele dagen herstellen.
10 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP/DPA) - Tientallen mensen zijn volgens Palestijnse bronnen in het noorden van de Gazastrook gedood door de Israëlische krijgsmacht. De slachtoffers stonden in de buurt van een grensovergang te wachten op trucks met hulpgoederen.
11 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR/AFP) - Paus Leo XIV heeft opgeroepen tot een einde aan de "barbaarsheid van oorlog" nadat een kerk was geraakt bij een Israëlische aanval in de Gazastrook. Hij las na een gebed de namen voor van de mensen die daarbij om het leven waren gekomen.
12 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP) - Het dodental door de gevechten in Zuid-Syrië is opgelopen tot boven de 1000, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. De in Engeland gevestigde monitoringsorganisatie meldde eerder op zondag dat de rust teruggekeerd lijkt te zijn na een week geweld.
14 uur geleden