Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN doen onderzoek naar vermeende wandaden Russen in Oekraïne

VN doen onderzoek naar vermeende wandaden Russen in Oekraïne

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft ingestemd met het onderzoeken van vermeende wandaden door het Russische leger in Oekraïne. Een grote meerderheid stemde voor een voorstel van Oekraïne om de gebeurtenissen in Kiev en andere regio's in februari en maart te onderzoeken.

De VN-Mensenrechtenraad die in het Zwitserse Genève zetelt, bestaat uit vertegenwoordigers van 47 staten. China en Eritrea stemden tegen het voorstel. Daarnaast waren er twaalf onthoudingen.

VN-commissaris voor de mensenrechten, Michelle Bachelet, zei eerder op de dag dat in en om de Oekraïense hoofdstad Kiev de afgelopen weken meer dan duizend lichamen van burgers zijn geborgen. Volgens haar is in veel gevallen er waarschijnlijk sprake van oorlogsmisdaden.

Schorsing Rusland

Rusland maakte tot voor kort deel uit van de Mensenrechtenraad. Het land werd vorige maand vanwege de vermeende mensenrechtenschendingen in Oekraïne geschorst, waarop Moskou liet weten het lidmaatschap meteen te beëindigen. Eerder deze week heeft Tsjechië Ruslands plek ingenomen.

Ook in Oekraïne worden door onder andere het Openbaar Ministerie duizenden zaken onderzocht van vermoedelijke misdaden door de Russen.

Meer uit Buitenland

Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

1 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

3 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

8 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

9 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

9 uur geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

9 uur geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

10 uur geleden