Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: dagelijks 100 trucks met hulpgoederen nodig voor Gazastrook

VN: dagelijks 100 trucks met hulpgoederen nodig voor Gazastrook

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - Er moeten dagelijks minstens honderd vrachtwagens met hulpgoederen toegang krijgen tot de Gazastrook om voldoende humanitaire hulp te kunnen bieden. Dat zei de humanitaire tak van de Verenigde Naties (OCHA) zondag, een dag nadat voor het eerst weer een hulpkonvooi naar het geïsoleerde kustgebied mocht.

Die twintig vrachtwagens vervoerden onder meer voedsel en medicatie voor de bevolking. De OCHA, de afkorting van Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, noemt de hoeveelheid afgeleverde goederen volstrekt onvoldoende voor de ruim 2 miljoen inwoners van het kustgebied. Daar is een enorm tekort ontstaan aan voedsel en schoon drinkwater.

De OCHA meldt dat ook meer gevallen worden gemeld van diarree, waterpokken en schurft door de slechte sanitaire omstandigheden in de Gazastrook. De VN-dienst noemde geen concrete aantallen besmettingen, maar zei wel dat het drinken van vervuild water een rol speelt bij de verspreiding van ziektes.

Veel burgers

VN-kinderfonds UNICEF gaf aan zich ook grote zorgen te maken over minstens 120 pasgeboren baby's die in couveuses liggen in ziekenhuizen. Het ontbreekt de medische instellingen in de Gazastrook aan medische voorraden en brandstof voor generatoren. Het hulpkonvooi van zaterdag had geen brandstof meegenomen.

In de Gazastrook bevinden zich volgens VN-cijfers ongeveer 50.000 zwangere vrouwen. Iedere dag zouden ongeveer 160 bevallingen plaatsvinden. De ziekenhuizen moeten daarnaast ook duizenden gewonden helpen. De aanhoudende luchtaanvallen op het dichtbevolkte gebied treffen ook veel burgers.

Meer uit Buitenland

Trump-schutter zocht info over moordaanslag op Kennedy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De man die probeerde voormalig president Donald Trump te vermoorden, deed online onderzoek naar hoe Lee Harvey Oswald in 1963 voormalig president John F. Kennedy doodschoot. Dat zei directeur Chris Wray van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI tegen parlementariërs.

57 minuten geleden
Inside Out 2 passeert Frozen 2 als succesvolste animatiefilm

LOS ANGELES (ANP) - Inside Out 2 is ruim vijf weken na de première de succesvolste animatiefilm aller tijden. Dat heeft The Walt Disney Company bekendgemaakt. Het record stond op naam van Frozen 2 uit 2019. Inside Out 2 heeft nu wereldwijd 1,46 miljard dollar opgebracht.

1 uur geleden
Moskou laat Europaplein verdwijnen in conflict om Oekraïne

MOSKOU (ANP/DPA/BELGA) - Het Europaplein in de Russische hoofdstad Moskou is verdwenen. Het plein is herdoopt tot Eurasiaplein, mogelijk als gevolg van het groeiende conflict met de Europese Unie over de Russische invasie in Oekraïne.

2 uur geleden
Evacuaties in Zuid-Europa door extreem weer en bosbranden

BARI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het zuiden van Europa wordt geteisterd door extreem weer en bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Apulië moesten woensdag zo'n duizend toeristen worden geëvacueerd om een bosbrand die daar woedt.

2 uur geleden
VN: strijd tegen honger moeilijk door oorlog, economie en klimaat

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De strijd tegen wereldhonger wordt bemoeilijkt door conflicten, economische onrust en extreem weer, stelt een aantal organisaties van de Verenigde Naties in een gezamenlijk rapport. Het VN-doel om in 2030 honger de wereld uit te hebben, raakt steeds verder uit zicht.

4 uur geleden
Iran ontbiedt Duitse ambassadeur na sluiting islamitisch centrum

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft de Duitse ambassadeur in het land ontboden na de sluiting van een islamitisch centrum in Hamburg. De organisatie en vijf suborganisaties zijn woensdag door Duitsland verboden in verband met extremisme.

4 uur geleden
Rus die Spelen wilde 'destabiliseren' gelinkt aan FSB-eenheid

PARIJS (ANP) - De in Frankrijk aangehouden Rus die verdacht wordt van het plannen van "destabiliserende" activiteiten rond de Olympische Spelen, werkte aan een "grootschalig project" met "serieuze" gevolgen tijdens de komende weken van de Spelen. De opsporingsdiensten hebben daarvoor bewijs gevonden, melden Franse media.

5 uur geleden