Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-conferentie over wereldzeeënverdrag zonder uitkomst afgerond

VN-conferentie over wereldzeeënverdrag zonder uitkomst afgerond

NEW YORK (ANP) - De vierde onderhandelingsronde van een VN-conferentie om een verdrag over de wereldzeeën te sluiten, is zonder akkoord afgesloten. Het had de laatste conferentie moeten worden over dit onderwerp. Nu volgt een nieuwe, vijfde ronde in de zomer. Teleurstellend, vindt Will McCallum, hoofd Oceanen bij Greenpeace Verenigd Koninkrijk. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben geen positief effect op de onderhandelingen.

Een verdrag over de wereldzeeën is noodzakelijk om de oceanen te redden, vertelt McCallum. De wereldzeeën vallen buiten de nationale jurisdictie van landen, waardoor de gebieden niet beschermd kunnen worden tegen bijvoorbeeld overbevissing of diepzeemijnbouw. Minstens negentien landen en alle lidstaten van de Europese Unie hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat in 2030 zeker 30 procent van de oceanen beschermd moeten zijn. Op dit moment is minder dan 3 procent beschermd.

Het verdrag is de eerste stap naar bescherming. "Ik snap dat er nog een ronde volgt om over het verdrag te onderhandelen. De conferentie is lang uitgesteld door de coronapandemie", aldus McCallum vanuit New York, waar de onderhandelingen plaatsvinden. "Maar deze vijfde ronde moet dan echt de laatste zijn. Als het nog langer doorgaat, verliezen we de ambitie om te strijden voor het verdrag. Dat leidt alleen maar tot afgezwakte afspraken."

Nationale belangen

"Het gaat tijdens de onderhandelingen te veel over nationale belangen", vindt McCallum. Hij ziet hoe landen hun mogelijkheid tot het gebruiken van een veto ook inzetten om hun onvrede te uiten over andere landen die betrokken zijn bij de onderhandelingen. De invasie van Rusland in Oekraïne en de oorlog vormen daardoor een extra horde. "We hebben politici en beleidsmakers nodig die voorbij hun eigen belangen kijken, en kijken naar de mensen die ze moeten beschermen."

Eerder lukte het ook, benadrukt McCallum. Hij doelt op het Antarctisch verdrag, gesloten in 1959, onder meer door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, midden in de Koude Oorlog. In dat verdrag stelden de landen vast dat het gebied met rust gelaten moest worden en dat er geen militaire activiteiten mogen plaatsvinden.

In eerdere rapporten benadrukte het VN-klimaatpanel IPCC de cruciale rol van de oceaan voor het leven op aarde. Vele mensen wereldwijd zijn afhankelijk van het voedsel dat de zee levert. Daarnaast houdt het water broeikasgassen vast. Door de opwarming van de aarde dreigen de broeikasgassen weer vrij te komen.

Meer uit Buitenland

Rechter LA verbiedt willekeurige controles immigratiedienst ICE

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter in Los Angeles heeft immigratiedienst ICE verboden daar mensen zonder reden aan te houden voor ondervraging. Mensenrechtenorganisaties hadden een zaak aangespannen, omdat agenten van ICE zouden selecteren op onder meer huidskleur en spreektaal.

58 minuten geleden
Familie: Palestijns-Amerikaanse man doodgeslagen door kolonisten

RAMALLAH (ANP/RTR) - Een Palestijns-Amerikaanse man uit Florida is volgens zijn familie op de Westelijke Jordaanoever doodgeslagen door Israëlische kolonisten. Ook het Palestijnse persbureau WAFA bericht over het incident, op basis van medische bronnen in het gebied.

1 uur geleden
Zelensky bevestigt dat de VS weer wapens leveren

KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.

10 uur geleden
Amerikaans hof oordeelt tegen deal met vermeend brein 9/11

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.

11 uur geleden
Trump op bezoek in overstromingsgebied Texas

HOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Trump en zijn vrouw Melania gaven hulpverleners de hand om ze te bedanken. Ook ontmoetten ze nabestaanden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.

11 uur geleden
Overleg over tweestatenoplossing Israël Palestina nu eind juli

NEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.

13 uur geleden
Toeschouwer gedood bij stierenrennen in Zuid-Frankrijk

GÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.

14 uur geleden