Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-conferentie over wereldzeeënverdrag zonder uitkomst afgerond

VN-conferentie over wereldzeeënverdrag zonder uitkomst afgerond

NEW YORK (ANP) - De vierde onderhandelingsronde van een VN-conferentie om een verdrag over de wereldzeeën te sluiten, is zonder akkoord afgesloten. Het had de laatste conferentie moeten worden over dit onderwerp. Nu volgt een nieuwe, vijfde ronde in de zomer. Teleurstellend, vindt Will McCallum, hoofd Oceanen bij Greenpeace Verenigd Koninkrijk. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben geen positief effect op de onderhandelingen.

Een verdrag over de wereldzeeën is noodzakelijk om de oceanen te redden, vertelt McCallum. De wereldzeeën vallen buiten de nationale jurisdictie van landen, waardoor de gebieden niet beschermd kunnen worden tegen bijvoorbeeld overbevissing of diepzeemijnbouw. Minstens negentien landen en alle lidstaten van de Europese Unie hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat in 2030 zeker 30 procent van de oceanen beschermd moeten zijn. Op dit moment is minder dan 3 procent beschermd.

Het verdrag is de eerste stap naar bescherming. "Ik snap dat er nog een ronde volgt om over het verdrag te onderhandelen. De conferentie is lang uitgesteld door de coronapandemie", aldus McCallum vanuit New York, waar de onderhandelingen plaatsvinden. "Maar deze vijfde ronde moet dan echt de laatste zijn. Als het nog langer doorgaat, verliezen we de ambitie om te strijden voor het verdrag. Dat leidt alleen maar tot afgezwakte afspraken."

Nationale belangen

"Het gaat tijdens de onderhandelingen te veel over nationale belangen", vindt McCallum. Hij ziet hoe landen hun mogelijkheid tot het gebruiken van een veto ook inzetten om hun onvrede te uiten over andere landen die betrokken zijn bij de onderhandelingen. De invasie van Rusland in Oekraïne en de oorlog vormen daardoor een extra horde. "We hebben politici en beleidsmakers nodig die voorbij hun eigen belangen kijken, en kijken naar de mensen die ze moeten beschermen."

Eerder lukte het ook, benadrukt McCallum. Hij doelt op het Antarctisch verdrag, gesloten in 1959, onder meer door de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, midden in de Koude Oorlog. In dat verdrag stelden de landen vast dat het gebied met rust gelaten moest worden en dat er geen militaire activiteiten mogen plaatsvinden.

In eerdere rapporten benadrukte het VN-klimaatpanel IPCC de cruciale rol van de oceaan voor het leven op aarde. Vele mensen wereldwijd zijn afhankelijk van het voedsel dat de zee levert. Daarnaast houdt het water broeikasgassen vast. Door de opwarming van de aarde dreigen de broeikasgassen weer vrij te komen.

Meer uit Buitenland

Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

15 minuten geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

19 minuten geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

50 minuten geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

1 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

2 uur geleden
Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

3 uur geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

3 uur geleden