Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-conferentie over economie en vooral de olie van Libië

VN-conferentie over economie en vooral de olie van Libië

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - De Libische economie staat vanaf zondag centraal op een conferentie van de Verenigde Naties in Caïro. De bijeenkomst is drie weken nadat blokkades van havens en installaties de olieproductie van het land op een dieptepunt hebben gebracht.

Libië heeft de grootste oliereserves van Afrika, maar produceert door blokkades door milities van krijgsheer Khalifa Haftar nog maar 180.000 vaten olie per dag. Dat was begin januari nog circa 1,2 miljoen vaten dagelijks. Haftar leidt wat hij het Libische Nationale Leger noemt en steunt de regeringsploeg in noordoostelijk Benghazi. Die wedijvert met de internationaal erkende regering in Tripoli.

De verdeling van de olie-inkomsten vormen een belangrijk twistpunt in de chaotische strijd die het land plaagt sinds de val van dictator Kaddafi in 2011. Het conflict vergroot de tegenstellingen tussen het noordoosten, waar de meeste olie vandaan komt, en het noordwesten waar de hoofdstad Tripoli is.

Haftar beheerst het oosten en de meeste wingebieden van olie. De regering in Tripoli heeft de nationale bank in handen waar kopers van de olie geld naar overmaken. De Nationale Oliemaatschappij die de sector exploiteert, probeert neutraal te blijven.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

6 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

9 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

10 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

11 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

13 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

14 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

14 uur geleden