Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef wil wereldwijde wapenstilstand vanwege coronavirus

VN-chef wil wereldwijde wapenstilstand vanwege coronavirus

NEW YORK (ANP/AFP) - De topman van de Verenigde Naties heeft vanwege de coronaviruspandemie opgeroepen tot een wereldwijde wapenstilstand. Dat moet het mogelijk maken kwetsbare burgers in conflictgebieden beter te schermen.

Secretaris-generaal António Guterres zegt dat de pandemie nog eens duidelijk heeft gemaakt hoe zinloos oorlog is. "Maak een einde aan de ziekte die oorlog is en vecht tegen de ziekte die onze wereld verwoest", stelde de Portugees in het VN-hoofdkwartier in New York.

Wereldwijd zijn meer dan 350.000 mensen besmet geraakt met het virus. Meer dan 15.000 patiënten zijn overleden. Het virus spaart ook conflictgebieden niet. De autoriteiten in Syrië maakten zondag bekend dat een eerste besmetting is vastgesteld.

Experts verwachten dat het virus voor verdere chaos kan zorgen in landen waar oorlogen worden uitgevochten. Die zijn vaak erg arm en hebben geen goed functionerende gezondheidsstelsels.

"Het is tijd voor een lockdown op gewapende conflicten zodat we ons samen kunnen richten op de echte strijd van ons leven", zei Guterres. "Laat de wapens zwijgen. Stop de artillerie. Staak de luchtaanvallen."

Meer uit Buitenland

Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

3 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

4 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

5 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

6 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

6 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

7 uur geleden
Rusland: laatste grote oorlogsschip van Oekraïne vernietigd

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland stelt het laatste grote oorlogsschip van Oekraïne maandag te hebben vernietigd. De Russische luchtmacht zou het schip genaamd Joeri Olefirenko met een precisieaanval hebben verwoest, zeggen de Russische autoriteiten woensdag.

7 uur geleden