Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef wil universele mensenrechtenverklaring herzien

VN-chef wil universele mensenrechtenverklaring herzien

GENÈVE (ANP/AFP) - Als er een moment is om de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens aan te passen, dan is dat nu, vindt Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Door de oorlog in Oekraïne, grote armoede, honger en klimaatrampen, ligt de verklaring, die de VN 75 jaar geleden aannam, "onder vuur van alle kanten. We moeten een nieuwe wereldwijde consensus vinden over mensenrechten."

Türk zei bij het begin van de Mensenrechtenraad in Genève dat de rechten op sommige gebieden de laatste jaren zelfs achteruit zijn gegaan. Vooral vrouwen en meisjes hebben aan vrijheid ingeboet. Maar de meeste schendingen van mensenrechten komen op dit moment door de Russische invasie in Oekraïne, denkt Türk. "Dat heeft geleid tot wijdverspreide dood, vernietiging en ontheemding."

Namens Rusland is onderminister Sergej Ryabkov aanwezig bij de vergadering van de Mensenrechtenraad, tot ongenoegen van de Oekraïense afvaardiging. Behalve de oorlog zal in de raad ook de situatie in Afghanistan, Ethiopië, Syrië, Iran en Israël worden besproken.

Meer uit Buitenland

Trump ook van stembiljet geweerd voor voorverkiezingen Illinois

CHICAGO (ANP) - Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois heeft voormalig president Donald Trump uitgesloten van deelname aan de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in die staat. Ze deed die uitspraak vanwege Trumps rol in de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Daarmee zou Trump de anti-opstandclausule van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet hebben overtreden.

11 minuten geleden
Leiders Congres VS voorkomen overheidssluiting met tijdelijke deal

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de twee kamers van het Amerikaanse congres hebben een overeenkomst bereikt die tijdelijke financiering garandeert van de overheidsuitgaven in 2024, waardoor een mogelijke sluiting van de overheid op zaterdag wordt vermeden. Dat melden de Democratische meerderheidsleider in de Senaat, Chuck Schumer, en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein Mike Johnson.

45 minuten geleden
Hooggerechtshof VS behandelt Trumps claim presidentiële immuniteit

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft ingestemd de bewering van Donald Trump dat hij als voormalig president immuniteit geniet tegen strafrechtelijke vervolging in behandeling te nemen. Dat melden Amerikaanse media.

46 minuten geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om granaat

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is woensdag ontruimd, nadat er een granaat in haar appartement was gevonden. Die is op een veilige plek onschadelijk gemaakt, meldt de politie. Een aantal andere voorwerpen worden nog onderzocht.

3 uur geleden
Flat van opgepakt RAF-lid Klette ontruimd om gevaarlijk voorwerp

BERLIJN (ANP/DPA) - De flat van het onlangs opgepakte oud-lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Daniela Klette is ontruimd. De politie meldt dat bij een doorzoeking van het gebouw in het Berlijnse stadsdeel Kreuzberg "iets gevaarlijks" is gevonden.

5 uur geleden
McConnell stopt in november als leider Republikeinen in Senaat

WASHINGTON (ANP) - Mitch McConnell stopt in november als leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Hij is wel van plan om lid te blijven, zo heeft hij gezegd in de Senaat: "voorlopig ga ik nergens naartoe". McConnell is een van de invloedrijkste figuren binnen zijn partij.

6 uur geleden
Hunter Biden beschuldigt Republikeinen bij verhoor van liegen

WASHINGTON (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, houdt vol dat zijn vader niets misdaan heeft. Het onderzoek dat de Republikeinen hebben ingesteld is gebaseerd op een "valse aanname" en de beschuldigingen zijn "leugens". De onderzoekers "handelen in zinspelingen, vertekening en sensatiezucht", zo heeft hij volgens The New York Times (NYT) verklaard. De krant beschikt over een geschreven versie van die verklaring.

7 uur geleden