Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef roept Veiligheidsraad op tot eenheid over coronavirus

VN-chef roept Veiligheidsraad op tot eenheid over coronavirus

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties(VN) heeft donderdag de Veiligheidsraad opgeroepen zich te verenigen in zijn reactie op de coronaviruspandemie. Hij noemde de pandemie "de strijd van een generatie" en "de bestaansreden van de VN".

"Een signaal van eenheid en vastberadenheid van de raad zou in deze angstige tijd veel betekenen", zei Guterres tijdens de eerste vergadering die de VN-Veiligheidsraad per videoconferentie hield over het coronavirus.

De inhoud van de toespraak van de VN-chef werd aan het Franse persbureau AFP doorgegeven door diplomaten die de sessie bijwonen.

"De inzet van de Veiligheidsraad is van cruciaal belang om de gevolgen voor de vrede en veiligheid van de pandemie te verzachten", aldus Guterres. "Om het virus te overwinnen, moeten we samenwerken en dat betekent versterking van de solidariteit."

De leden van de Veiligheidsraad kwamen bijeen na weken van onderlinge onenigheid, vooral tussen China en de Verenigde Staten. Onder leiding van Duitsland werd de vergadering aangevraagd door negen van de tien niet-permanente leden. Zij waren het onvermogen van de raad om over de wereldwijde crisis te spreken beu.

Duitsland benadrukte dat "de pandemie een kwestie is van internationale veiligheid en vrede". Ander landen, zoals Rusland, China en Zuid-Afrika, zijn daarentegen van mening dat gezondheid niet de verantwoordelijkheid is van de Veiligheidsraad.

Frankrijk bevestigde 1,2 miljard euro te besteden aan de bestrijding van de longziekte in Afrika. Estland begon zijn toespraak met op te merken dat deze eerste bijeenkomst "beter laat dan nooit" is. Het land uitte daarmee kritiek op landen die lange tijd het bijeenkomen van de Veiligheidsraad over het coronavirus vertraagden.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

16 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniƫrs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

6 uur geleden