Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef roept Veiligheidsraad op tot eenheid over coronavirus

VN-chef roept Veiligheidsraad op tot eenheid over coronavirus

NEW YORK (ANP) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties(VN) heeft donderdag de Veiligheidsraad opgeroepen zich te verenigen in zijn reactie op de coronaviruspandemie. Hij noemde de pandemie "de strijd van een generatie" en "de bestaansreden van de VN".

"Een signaal van eenheid en vastberadenheid van de raad zou in deze angstige tijd veel betekenen", zei Guterres tijdens de eerste vergadering die de VN-Veiligheidsraad per videoconferentie hield over het coronavirus.

De inhoud van de toespraak van de VN-chef werd aan het Franse persbureau AFP doorgegeven door diplomaten die de sessie bijwonen.

"De inzet van de Veiligheidsraad is van cruciaal belang om de gevolgen voor de vrede en veiligheid van de pandemie te verzachten", aldus Guterres. "Om het virus te overwinnen, moeten we samenwerken en dat betekent versterking van de solidariteit."

De leden van de Veiligheidsraad kwamen bijeen na weken van onderlinge onenigheid, vooral tussen China en de Verenigde Staten. Onder leiding van Duitsland werd de vergadering aangevraagd door negen van de tien niet-permanente leden. Zij waren het onvermogen van de raad om over de wereldwijde crisis te spreken beu.

Duitsland benadrukte dat "de pandemie een kwestie is van internationale veiligheid en vrede". Ander landen, zoals Rusland, China en Zuid-Afrika, zijn daarentegen van mening dat gezondheid niet de verantwoordelijkheid is van de Veiligheidsraad.

Frankrijk bevestigde 1,2 miljard euro te besteden aan de bestrijding van de longziekte in Afrika. Estland begon zijn toespraak met op te merken dat deze eerste bijeenkomst "beter laat dan nooit" is. Het land uitte daarmee kritiek op landen die lange tijd het bijeenkomen van de Veiligheidsraad over het coronavirus vertraagden.

Meer uit Buitenland

Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

25 minuten geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

6 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

7 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

8 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

9 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

10 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

10 uur geleden