Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren in Soedan tijdens ramadan

VN-chef roept op tot staakt-het-vuren in Soedan tijdens ramadan

KHARTOEM (ANP/AFP) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft de strijdende partijen opgeroepen tot een staakt-het-vuren tijdens de ramadan. In het Noordoost-Afrikaanse land brak bijna een jaar geleden een burgeroorlog uit, midden in de ramadan.

"Over enkele dagen begint de heilige maand van de ramadan", zei Guterres donderdag tegen de VN-Veiligheidsraad. "Ik roep alle partijen in Soedan op om de waarden van de ramadan te eren door de vijandelijkheden te beëindigen." Volgens de VN-chef lijdt Soedan onder een humanitaire crisis van "kolossale proporties".

Sinds 15 april 2023 is de Soedanese krijgsmacht verwikkeld in een machtsstrijd met de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). De gevechten hebben duizenden burgers het leven gekost en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vorig jaar riep Guterres ook al op tot een bestand tijdens het islamitische Suikerfeest. De strijdende partijen namen die oproep over en kondigden aan drie dagen de wapens neer te leggen, maar dat mislukte. De eerste nacht waren er minder explosies te horen, maar in de ochtend werd er alweer volop geschoten.

Meer uit Buitenland

Poetin tegen internationale pers: Trump of Biden geen verschil

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Poetin verwacht niet dat een eventuele overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel zal veranderen in de relatie met de VS. "Over het algemeen is er geen verschil" tussen Biden en Trump, zei hij in gesprek met de internationale pers tijdens een economisch forum in Sint-Petersburg.

46 minuten geleden
Journalisten aangevallen tijdens vlaggenmars in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden nationalistische Israëliërs hebben deelgenomen aan de jaarlijkse vlaggenmars in Jeruzalem. Enkele journalisten werden aangevallen door deelnemers aan de mars.

2 uur geleden
Slowaakse premier Fico hoopt begin juli weer aan het werk te zijn

BRATISLAVA (ANP) - De Slowaakse premier Robert Fico is voor het eerst sinds hij werd neergeschoten in beeld gekomen. Hij vertelt in een video op zijn Facebookaccount dat hij bezig is met zijn herstel en dat hij hoopt eind juni of begin juli langzaam weer aan het werk te kunnen, "als alles goed gaat".

3 uur geleden
Zelensky aangekomen in Qatar voor gesprekken met emir

DOHA (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdag in Qatar aangekomen. Hij zal met emir Tamim bin Hamad bin al-Thani onder meer spreken over de terugkeer van Oekraïense kinderen uit Rusland.

4 uur geleden
Modi officieel voorgedragen om opnieuw Indiase regering te leiden

NEW DELHI (ANP/RTR) - Narendra Modi mag zich zoals verwacht opmaken voor een nieuwe termijn als premier van India. Zijn partij Bharatiya Janata (BJP) heeft met geallieerde partijen afgesproken om opnieuw een regering te vormen en Modi is officieel voorgedragen om die coalitie te leiden.

4 uur geleden
Nieuw ruimteschip van Boeing alsnog begonnen aan testvlucht

CAPE CANAVERAL (ANP) - Een nieuw ruimteschip van Boeing is woensdag alsnog begonnen aan zijn eerste testvlucht met mensen aan boord. De Starliner zou begin mei al vertrekken naar ruimtestation ISS, maar dit werd meerdere keren uitgesteld vanwege technische problemen.

4 uur geleden
Roemeense aanklagers doen onderzoek naar leider rechtse partij

BOEKAREST (ANP/RTR) - Roemeense aanklagers hebben woensdag aangekondigd een onderzoek naar verkiezingsfraude te doen, vier dagen voor de Europese en lokale verkiezingen. George Simion, de leider van de conservatieve rechts-nationalistische partij Alliantie voor de Unie van Roemenen (AUR), zei dat hij het doelwit was van het onderzoek.

4 uur geleden