Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef Guterres wijst gebruik AI bij Israëlische aanvallen af

VN-chef Guterres wijst gebruik AI bij Israëlische aanvallen af

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres zegt dat hij "diep verontrust" is door berichten dat het Israëlische leger kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om te bepalen welke plekken het bombardeert in Gaza. Het Israëlische leger ontkent dat het AI gebruikt om doelwitten te identificeren.

"Geen enkel onderdeel van beslissingen over leven en dood die hele families beïnvloeden, mag worden gedelegeerd aan de koude berekening van algoritmen", zei Guterres.

Sinds de dodelijke Hamas-aanval op 7 oktober heeft Israël volgens gezondheidsautoriteiten in Gaza meer dan 33.000 Palestijnen gedood, in meerderheid vrouwen en minderjarigen. "Levens zijn verwoest", stelt Guterres vast. "Het respect voor het internationaal humanitair recht is aan flarden."

Absoluut wanhopig

Guterres hoopt dan ook "oprecht" dat Israël "snel en effectief" de toegang voor hulp aan de Gazastrook vergroot. De situatie in het Palestijnse gebied omschrijft hij als "absoluut wanhopig". "Als de poorten voor hulp gesloten zijn, gaan de deuren naar hongersnood open", aldus Guterres. "Meer dan de helft van de bevolking wordt geconfronteerd met catastrofale honger. Dat is onbegrijpelijk en volkomen vermijdbaar."

Israël beloofde donderdag meer hulp te gaan toelaten in de Gazastrook. Zo wordt onder meer een gesloten grensovergang in het noorden heropend.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden