Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-chef Antonio Guterres aangekomen in Oekraïne

VN-chef Antonio Guterres aangekomen in Oekraïne

KIEV (ANP/AFP/DPA) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties is in Kiev aangekomen voor zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie op 24 februari. De Portugees meldde zijn aankomst zelf via Twitter. Op dat platform zei hij in Oekraïne zijn "werk voor de uitbreiding van humanitaire ondersteuning en de bevordering van evacuaties uit gevechtszones" te willen voortzetten.

Guterres heeft donderdag ontmoetingen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en buitenlandminister Dmitro Koeleba. Net als tijdens het bezoek van de VN-chef aan Moskou eerder deze week, zal een van de belangrijkste onderwerpen waarschijnlijk de situatie zijn in de zuidoostelijke Oekraïense havenstad Marioepol, waar Oekraïense troepen en burgers worden omsingeld door het Russische leger.

Guterres had in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gesproken. Vervolgens reisde hij per trein van Polen naar Kiev. Voor zijn gesprekken met Zelenski en Koeleba bezoekt Guterres eerst nog Borodjanka, Irpin en Boetsja, drie plaatsten waar de Oekraïense bevolking tot wereldwijd afgrijzen onder de Russische agressie heeft geleden.

Meer uit Buitenland

Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

48 minuten geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

3 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

4 uur geleden
Honderden demonstranten bij Correspondents' Dinner in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden actievoerders hebben zaterdag gedemonstreerd voor het Washington Hilton. In het hotel wordt het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers gehouden, het zogeheten Correspondents' Dinner. De demonstranten scandeerden leuzen over de dood van verslaggevers in de Gazastrook en riepen aanwezige journalisten op het evenement te boycotten.

9 uur geleden
Weer aanhoudingen bij pro-Palestijnse acties op universiteiten VS

WASHINGTON (ANP) - Bijna tweehonderd actievoerders zijn zaterdag aangehouden bij nieuwe pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten, melden media in de VS. De arrestaties waren op de Northeastern University in Boston, de Arizona State University en de Indiana University, schrijft The New York Times.

9 uur geleden
Twee Oekraïeners doodgestoken in Duitsland, een Rus aangehouden

MURNAU AM STAFFELSEE (ANP/DPA) - Twee mannen uit Oekraïne zijn zaterdag neergestoken op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren. Beide slachtoffers zijn omgekomen. De politie heeft een 57-jarige Rus als verdachte aangehouden.

10 uur geleden
Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

13 uur geleden