Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: bijna 3,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

VN: bijna 3,5 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

GENÊVE (ANP/RTR) - Het aantal mensen dat Oekraïne is ontvlucht nadert de 3,5 miljoen. Cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR laten zien dat nog steeds veel mensen het land verlaten, maar ook dat de aantallen minder groot zijn dan aan het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

De enorme groep vluchtelingen in het buitenland bestaat voor 90 procent uit vrouwen en kinderen. Mannen tot en met 60 jaar moeten in Oekraïne blijven om mee te kunnen vechten tegen de Russische troepen. Naarmate de oorlog voortduurt, verspreiden de vluchtelingen steeds meer over Europa.

De Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken verwacht dat het aantal Oekraïense vluchtelingen de komende weken oploopt, tot mogelijk acht of zelfs tien miljoen. Berlijn is 5 april gastheer van een donorconferentie voor Oekraïners die gestrand zijn in Moldavië. "Het gaat om steun aan Moldavië, het meest kwetsbare land in deze situatie", aldus de minister.

Slechtste scenario

Ook zijn veel Oekraïners in eigen land op de vlucht. Volgens de nieuwste gegevens van de VN gaat het om 6,5 miljoen ontheemden. "De omvang van het menselijk lijden en de gedwongen verplaatsing als gevolg van de oorlog overtreffen ons slechtste scenario", zegt António Vitorino, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN.

Er zijn ook mensen die vanuit het buitenland juist naar Oekraïne zijn gereisd, onder meer om te vechten en familieleden in veiligheid te brengen. De Poolse grenswacht meldt dat 264.000 mensen de grens naar Oekraïne zijn overgestoken. De andere kant op zijn 2,08 miljoen mensen geteld.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

1 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

2 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

2 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

3 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

3 uur geleden
WSJ: Musk wil 45 miljoen dollar per maand uitgeven voor Trump

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij van plan is ongeveer 45 miljoen dollar per maand te geven aan een nieuwe pro-Trump super PAC, meldt The Wall Street Journal. Een 'super PAC' is een politiek actiecomité dat onbeperkt geld mag spenderen ten gunste van politieke kandidaten, in dit geval de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

4 uur geleden
Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

6 uur geleden