Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-baas vreest onnoemelijke gevolgen bij aanval Israël op Rafah

VN-baas vreest onnoemelijke gevolgen bij aanval Israël op Rafah

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De baas van de Verenigde Naties waarschuwt voor nog meer "onnoemelijke" gevolgen als de Israëlische strijdkrachten bij hun offensief in de Palestijnse Gazastrook de zuidelijke stad Rafah aanvallen. Precies vier maanden na het begin van de oorlog tussen de Palestijnse beweging Hamas en Israël wijst VN-secretaris-generaal António Guterres erop dat in Rafah honderdduizenden Palestijnen op een kluitje zitten.

Guterres zegt "bijzonder gealarmeerd" te zijn door berichten dat het Israëlische leger van plan is zich te richten op Rafah. In het gebied zijn honderdduizenden Palestijnen "samengeperst in een wanhopige zoektocht naar veiligheid." Het is al een "humanitaire nachtmerrie met onnoemelijke regionale gevolgen" die snel veel groter kan worden door een Israëlische aanval, aldus de VN-leider.

Tijdens een vergadering van alle 193 leden van de VN riep Guterres opnieuw op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars die in de Gazastrook gevangen zitten.

Meer uit Buitenland

Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

1 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

1 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

2 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

3 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

5 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

7 uur geleden
Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

7 uur geleden