Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-baas roept op tot bescherming vrouwen tijdens coronacrisis

VN-baas roept op tot bescherming vrouwen tijdens coronacrisis

NEW YORK (ANP) - VN-secretaris-generaal António Guterres roept alle regeringen ter wereld op de bescherming van vrouwen tijdens de coronacrisis deel uit te laten maken van hun maatregelenpakket. In een videoboodschap wijst hij op een forse toename van huiselijk geweld in de afgelopen weken.

"Voor veel vrouwen en meisjes is de dreiging het grootst op de plek waar ze het veiligst zouden moeten zijn", aldus Guterres in een verklaring en een video die in verschillende talen is ondertiteld. "In de afgelopen weken, toen de economische en sociale druk en de angst zijn toegenomen, hebben we een gruwelijke, wereldwijde golf van huiselijk geweld gezien. Ik dring er bij alle regeringen op aan de preventie en het verhelpen van geweld tegen vrouwen onderdeel te maken van hun nationale reactieplannen tegen Covid-19."

De VN-baas roept op tot het opzetten van noodwaarschuwingssystemen in apotheken en supermarkten. En hij pleit voor veilige manieren waarmee vrouwen ondersteuning kunnen krijgen zonder dat hun misbruikers worden gewaarschuwd. "Samen kunnen en moeten we overal geweld voorkomen. Van oorlogsgebieden tot in de huizen van mensen, terwijl we er aan werken Covid-19 te verslaan."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte zaterdag al bekend zich zorgen te maken over de toename van huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zei zaterdag op Twitter: "Helaas zijn er meldingen van een toename van huiselijk geweld sinds het begin van de Covid-19-uitbraak. Er is nooit een excuus voor geweld."

Veel landen hebben mensen opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus. De toename van huiselijk geweld is daar mogelijk een gevolg van.

Meer uit Buitenland

Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

32 minuten geleden
Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

2 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

3 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

3 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

4 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

6 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

6 uur geleden