Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-baas Guterres pleit voor ontwapenen nucleaire wapens

VN-baas Guterres pleit voor ontwapenen nucleaire wapens

WENEN (ANP/DPA) - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres wil dat alle kernwapens op aarde onschadelijk worden gemaakt. De Portugees pleit hiervoor bij het begin van een driedaagse conferentie over het verbieden van nucleaire wapens in Wenen.

"Laten we al deze wapens verwoesten voor ze ons verwoesten", zei Guterres. Momenteel zijn er ongeveer 13.000 kernwapens in de wereld. "Dat is een recept voor de mogelijke verwoesting van de planeet, gezien alle conflicten en het onderlinge wantrouwen."

In januari 2021 werd een verbond van kracht dat landen verbiedt om iets met nucleaire wapens te doen en om na te denken over de humanitaire gevolgen van het gebruik ervan. Het verdrag is door 86 landen ondertekend.

Negen landen ter wereld hebben kernwapens en die hebben het verdrag allemaal niet ondertekend. In de geschiedenis is er twee keer een nucleaire bom gebruikt in een oorlog, Beide keren gebeurde dat in augustus 1945, toen de Verenigde Staten de bommen gebruikten om de oorlog met Japan te beëindigen.

Meer uit Buitenland

Iran noemt aanval succes, Israël spreekt dat tegen

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - De Iraanse strijdkrachten zeggen alle doelen bereikt te hebben bij hun grootschalige aanval op Israël. "De operatie is succesvol afgerond", zei legerleider Mohammad Bagheri tegen de staatstelevisie.

1 uur geleden
Israëlische president Herzog bedankt militairen, burgers en de VS

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft de militairen en burgers in het land en de VS bedankt voor hun inzet bij de Iraanse aanvallen op Israël. Hij sprak zijn dank uit aan "een coalitie van naties geleid door de VS en president Biden".

1 uur geleden
Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

2 uur geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

2 uur geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

2 uur geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

2 uur geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

2 uur geleden