Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: afgelopen dagen meer dan 120 doden en gewonden in Afghanistan

VN: afgelopen dagen meer dan 120 doden en gewonden in Afghanistan

KABUL (ANP/DPA) - De afgelopen dagen zijn er in Afghanistan meer dan 120 doden en gewonden gevallen, zeggen de Verenigde Naties. De organisatie roept de Taliban op meer veiligheid te bieden voor minderheden, zodat zij hun religieuze diensten kunnen houden zonder vrees te worden aangevallen.

IS claimde verantwoordelijkheid voor verschillende bombardementen die het afgelopen weekend in Afghanistan werden uitgevoerd. Op vrijdag en zaterdag werden daarbij sjiitische moslims in het westen van hoofdstad Kabul slachtoffer. Zondag zou er volgens onbevestigde berichten opnieuw een bombardement hebben plaatsgevonden. Het doelwit was volgens de lokale nieuwszender Kabul News een bus in de wijk Chandawol in de Afghaanse hoofdstad, waar ook veel sjiitische moslims wonen.

IS is sinds 2014 actief in Afghanistan en wordt gezien als de grootste veiligheidsuitdaging van het land sinds de Taliban in augustus de macht over het land hebben overgenomen. Andere recente aanvallen in Kabul op vooral sjiieten werden ook door IS opgeëist. De sjiitische Hazara-minderheid maakt tussen de 10 en 20 procent uit van de overwegend soennitische bevolking van Afghanistan, dat 38 miljoen inwoners telt.

Meer uit Buitenland

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

PRAAG (ANP) - De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen. Tegelijkertijd voelen ze het ongeduld van burgers en bedrijven in de knel.

1 uur geleden
Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend

STOCKHOLM (ANP/AFP) - In Oslo wordt vrijdag bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt toegekend. Deskundigen speculeren over mogelijke winnaars die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering.

1 uur geleden
Biden: nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de nucleaire dreiging "terug is op het niveau van de Koude Oorlog". Tijdens een evenement in New York donderdag zei Biden dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.

1 uur geleden
NYT: nog niet alle documenten die Trump meenam zijn terecht

WASHINGTON (ANP) - Nog altijd zijn niet alle documenten terecht die Donald Trump meenam toen hij het Witte Huis verliet, melden bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Justitie aan The New York Times. Een topfunctionaris zou dat ook aan een advocaat van Trump hebben laten weten. Dat is volgens de Amerikaanse krant "de meest concrete indicatie" dat onderzoekers sceptisch blijven over de medewerking van de oud-president bij de zoektocht naar de verdwenen documenten.

1 uur geleden
EU straft Kremlin-ideoloog en organisatoren schijnreferenda

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sancties opgelegd aan een ultranationalistische Russische denker, de organisatoren van de schijnreferenda in bezet Oekraïens gebied en een aantal onderministers van defensie en andere raderen in de Russische oorlogsmachine. Ook de Russische kiesraad en defensie-industrie worden gestraft.

6 uur geleden
Showgirls onder slachtoffers fatale steekpartij Strip Las Vegas

LAS VEGAS (ANP/RTR) - Op de beroemde Strip van Las Vegas zijn donderdag meerdere mensen neergestoken. Onder de slachtoffers zijn volgens ooggetuigen ook showgirls die op de Strip toeristen vermaken. Een persoon kwam om het leven en vijf raakten gewond, meldt de politie van de Amerikaanse stad. Een verdachte is gearresteerd.

7 uur geleden
Bronnen: voldoende bewijs tegen Hunter Biden voor vervolging

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse rechercheurs die onderzoek doen naar Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden, zien voldoende bewijs om hem te vervolgen. Dat meldt The Washington Post op basis van ingewijden. Hunter Biden zou aangeklaagd kunnen worden voor belastingfraude en het geven van een valse verklaring met betrekking tot een wapenaankoop.

7 uur geleden