Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: 50 miljoen mensen leven in 'moderne slavernij'

VN: 50 miljoen mensen leven in 'moderne slavernij'

GENÈVE (ANP/RTR) - Het aantal mensen dat tegen hun wil in moet werken of in een gedwongen huwelijk zit, is in 2021 gestegen tot ongeveer 50 miljoen. De arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) brengt maandag een nieuw rapport naar buiten en concludeert dat de 'moderne slavernij' flink is toegenomen in de afgelopen jaren.

Sinds 2016 zijn er bijna 10 miljoen mensen bijgekomen die in moderne slavernij leven. Dat zou volgens ILO onder andere komen door de coronacrisis, gewapende conflicten en klimaatverandering. Daardoor is de arbeidsmarkt verder verstoord geraakt en zijn armoede en gedwongen migratie toegenomen.

Bijna 28 miljoen mensen werkten in 2021 gedwongen, onder wie zeker 3,3 miljoen kinderen. Bij 22 miljoen mensen is er sprake van een onvrijwillig huwelijk.

Het rapport noemt ook de situatie in Qatar, het land waar veel kritiek op is vanwege de omstandigheden waaronder veel mensen moeten werken. Omdat de oliestaat in november het WK voetbal organiseert, zijn er veel migranten in het land om de stadions en faciliteiten te bouwen. Ondanks de problemen die nog steeds bestaan, wijst ILO erop dat de situatie in Qatar verbeterd is sinds de organisatie in 2018 een kantoor in Doha heeft geopend.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

1 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

1 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

2 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

2 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

3 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

3 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

3 uur geleden