Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: 50 miljoen mensen leven in 'moderne slavernij'

VN: 50 miljoen mensen leven in 'moderne slavernij'

GENÈVE (ANP/RTR) - Het aantal mensen dat tegen hun wil in moet werken of in een gedwongen huwelijk zit, is in 2021 gestegen tot ongeveer 50 miljoen. De arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (ILO) brengt maandag een nieuw rapport naar buiten en concludeert dat de 'moderne slavernij' flink is toegenomen in de afgelopen jaren.

Sinds 2016 zijn er bijna 10 miljoen mensen bijgekomen die in moderne slavernij leven. Dat zou volgens ILO onder andere komen door de coronacrisis, gewapende conflicten en klimaatverandering. Daardoor is de arbeidsmarkt verder verstoord geraakt en zijn armoede en gedwongen migratie toegenomen.

Bijna 28 miljoen mensen werkten in 2021 gedwongen, onder wie zeker 3,3 miljoen kinderen. Bij 22 miljoen mensen is er sprake van een onvrijwillig huwelijk.

Het rapport noemt ook de situatie in Qatar, het land waar veel kritiek op is vanwege de omstandigheden waaronder veel mensen moeten werken. Omdat de oliestaat in november het WK voetbal organiseert, zijn er veel migranten in het land om de stadions en faciliteiten te bouwen. Ondanks de problemen die nog steeds bestaan, wijst ILO erop dat de situatie in Qatar verbeterd is sinds de organisatie in 2018 een kantoor in Doha heeft geopend.

Meer uit Buitenland

Japanse minister roept in China op tot vrijlating landgenoot

BEIJING/TOKIO (ANP/RTR/DPA) - De Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft er zondag in Beijing bij zijn Chinese ambtgenoot op aangedrongen een gedetineerde Japanse staatsburger onmiddellijk vrij te laten. Een medewerker van Astellas Pharma wordt om onbekende redenen vastgehouden in China, meldde het farmaceutische bedrijf een week geleden. Volgens het Japanse Kyodo News zijn sinds 2015 minstens zestien andere Japanners in China vastgezet op verdenking van spionage.

1 uur geleden
Grote explosie in centrum Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu

ANTWERPEN (ANP) - Door een krachtige explosie voor een pand in het centrum van Antwerpen zijn in de nacht van zaterdag op zondag twintig huizen en veel auto's beschadigd. De politie gaat ervan uit dat daders uit het drugsmilieu een aanslag op een woning in de Osystraat hebben gepleegd. In de wijde omgeving van het pand is er schade aan ramen en autoruiten. Een persoon raakte lichtgewond door glas.

1 uur geleden
Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

3 uur geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

12 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

18 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

21 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

22 uur geleden