Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN: 2020 warmste jaar ooit in Europa

VN: 2020 warmste jaar ooit in Europa

GENÈVE/NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN stelt dat in haar voorlopige jaarrapport.

Andere regio’s in de wereld waar het uitzonderlijk warm was zijn onder meer het zuidwesten van de Verenigde Staten, delen van Zuid- en Midden-Amerika en regio’s in China.

De gemiddelde temperatuur wereldwijd is in 2020 ongeveer 1,2 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit jaar ligt daarmee op koers om in de top drie van warmste ooit te belanden, aldus het VN-agentschap.

Het recordjaar is 2016. De jaren 2015-2020 zijn waarschijnlijk de warmste ooit gemeten. Volgens WMO-topman Petteri Taalas is er een kans van minstens een op vijf dat de gemiddelde temperatuur tegen 2024 1,5 graad hoger is.

De WMO meldt verder dat meer dan 80 procent van de oceanen een hittegolf heeft doorgemaakt. Nog nooit was er tussen juli en oktober minder ijs in het noordpoolgebied.

'Gebroken' planeet

VN-topman Antonio Guterres pleitte in een toespraak opnieuw voor hulp aan armere landen zodat zij zich kunnen aanpassen aan het opwarmende klimaat. Volgens hem worden "apocalyptische" branden en overstromingen "het nieuwe normaal" en is de planeet "gebroken".

Hij noemde de "oorlog" van de mensheid tegen de natuur "suïcidaal". Vrede sluiten moet voor iedereen en overal de topprioriteit zijn, zei hij tegen zijn gehoor van Columbia University in New York.

Als het aan Guterres ligt is een doorbraak nodig, om vooral de kwetsbaarste landen en mensen te beschermen. Hij citeerde uit een rapport waarin wordt geconcludeerd dat elke miljard dollar die wordt geïnvesteerd in aanpassingen om om te gaan met de klimaatveranderingen het viervoudige aan voordelen oplevert.

Het probleem is dat er veel te weinig geld wordt vrijgemaakt om armere landen bij te staan, herhaalde de secretaris-generaal. Tot 2030 is er jaarlijks naar schatting 180 miljard dollar nodig.

Het afgelopen decennium was het warmste sinds de metingen begonnen in 1850, meldde de WMO begin dit jaar. Die trend zet naar verwachting door vanwege de recordhoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.

Meer uit Buitenland

Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag "sterk veroordeelt".

1 uur geleden
Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

1 uur geleden
VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan een gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog.

2 uur geleden
Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

6 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

8 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

11 uur geleden