
VN: 2020 warmste jaar ooit in Europa
GENÈVE/NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN stelt dat in haar voorlopige jaarrapport.
Andere regio’s in de wereld waar het uitzonderlijk warm was zijn onder meer het zuidwesten van de Verenigde Staten, delen van Zuid- en Midden-Amerika en regio’s in China.
De gemiddelde temperatuur wereldwijd is in 2020 ongeveer 1,2 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit jaar ligt daarmee op koers om in de top drie van warmste ooit te belanden, aldus het VN-agentschap.
Het recordjaar is 2016. De jaren 2015-2020 zijn waarschijnlijk de warmste ooit gemeten. Volgens WMO-topman Petteri Taalas is er een kans van minstens een op vijf dat de gemiddelde temperatuur tegen 2024 1,5 graad hoger is.
De WMO meldt verder dat meer dan 80 procent van de oceanen een hittegolf heeft doorgemaakt. Nog nooit was er tussen juli en oktober minder ijs in het noordpoolgebied.
'Gebroken' planeet
VN-topman Antonio Guterres pleitte in een toespraak opnieuw voor hulp aan armere landen zodat zij zich kunnen aanpassen aan het opwarmende klimaat. Volgens hem worden "apocalyptische" branden en overstromingen "het nieuwe normaal" en is de planeet "gebroken".
Hij noemde de "oorlog" van de mensheid tegen de natuur "suïcidaal". Vrede sluiten moet voor iedereen en overal de topprioriteit zijn, zei hij tegen zijn gehoor van Columbia University in New York.
Als het aan Guterres ligt is een doorbraak nodig, om vooral de kwetsbaarste landen en mensen te beschermen. Hij citeerde uit een rapport waarin wordt geconcludeerd dat elke miljard dollar die wordt geïnvesteerd in aanpassingen om om te gaan met de klimaatveranderingen het viervoudige aan voordelen oplevert.
Het probleem is dat er veel te weinig geld wordt vrijgemaakt om armere landen bij te staan, herhaalde de secretaris-generaal. Tot 2030 is er jaarlijks naar schatting 180 miljard dollar nodig.
Het afgelopen decennium was het warmste sinds de metingen begonnen in 1850, meldde de WMO begin dit jaar. Die trend zet naar verwachting door vanwege de recordhoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
3 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
4 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
9 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
14 uur geleden