Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VluchtelingenWerk wil duidelijkheid over opvangplekken Oekraïners

VluchtelingenWerk wil duidelijkheid over opvangplekken Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is blij dat de overheid een Knooppunt Informatie Oekraïne opzet dat duidelijkheid moet geven waar vluchtelingen zich kunnen melden en waar opvangplekken zijn. "Dit voorziet in een grote behoefte op dit moment", aldus een woordvoerder. De hulporganisatie heeft zelf ook veel vragen hoe ze Oekraïense vluchtelingen die in Nederland aankomen, verder moeten helpen. "Er is heel veel onduidelijk. Opvangcentra schieten overal als paddenstoelen uit de grond en lopen al vol."

Het Knooppunt is deel van het crisisplan voor de vluchtelingenstroom uit Oekraïne dat dinsdag werd aangekondigd. Die stroom is anders dan andere, zegt de woordvoerder van VluchtelingenWerk. "Bij bijvoorbeeld gevluchte Irakezen weten we precies wie welke taken heeft, maar bij Oekraïners weten we dat niet omdat zij geen asiel hoeven aan te vragen en dus niet in een azc komen." Via de 25 Veiligheidsregio's worden de gemeenten daarom verantwoordelijk voor de opvang. "Het is een race tegen de klok om genoeg bedden klaar te hebben staan, voordat de Oekraïners hier zijn."

Oekraïners mogen negentig dagen visumvrij reizen in Nederland en het kabinet heeft al laten weten dat zij daarna niet direct het land worden uitgezet vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Op Europees niveau zijn minimumeisen gesteld aan de opvang. "Kinderen moeten naar school, mensen moeten toegang krijgen tot de arbeidsmarkt." Onderzocht wordt hoe dat juridisch geregeld moet worden. "Krijgen ze een verblijfsvergunning, welke rechten en plichten zitten daaraan, moeten ze een aanvraag doen? En voor hoelang kunnen ze dan blijven?" Ook beaamt de woordvoerder dat de capaciteit op scholen een uitdaging kan worden als er veel kinderen komen.

Voor het eerst wordt een noodplan dat in 2001 door de EU is opgesteld om grote aantallen asielaanvragen te verwerken, ingezet. "Dat heeft al die tijd op zolder gelegen en is nog nooit gebruikt." Daarbij komt dat er geen reservebedden vrij zijn omdat het systeem van asielopvang voor de oorlog in Oekraïne al was vastgelopen. "Gemeenten kregen de afgelopen jaren verzoeken om opvangcentra te openen als de aanvragen toenamen, en daarna sloten ze weer. Dat jojobeleid maakte dat de bereidheid van gemeenten de afgelopen maanden lager lag. De urgentie is inmiddels veel duidelijker."

Meer uit Binnenland

Zeker één gewonde bij mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - Zeker één persoon is zaterdagochtend in Coevorden gewond geraakt bij een mogelijk schietincident. De politie kreeg rond 09.45 uur een melding van het incident aan de Scholekster in de Drentse plaats.

42 minuten geleden
Man in Breda mogelijk opzettelijk overreden, twee mannen opgepakt

BREDA (ANP) - Een 58-jarige man uit Wernhout (Noord-Brabant) is vrijdagavond, rond middernacht, in de Kleine Krogt in Breda mogelijk expres overreden door een auto, meldt de politie. Het slachtoffer raakte gewond, maar was wel aanspreekbaar. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

1 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

7 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

7 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

9 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

13 uur geleden