Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VluchtelingenWerk wil dat kabinet derdelanders blijft opvangen

VluchtelingenWerk wil dat kabinet derdelanders blijft opvangen

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland verwacht dat het kabinet alle derdelanders uit Oekraïne voorlopig blijft opvangen, nu de Raad van State dinsdagavond heeft bepaald dat zes van hen in Nederland mogen blijven tot er duidelijkheid is over hun positie. Die voorlopige voorziening is volgens de Raad richtinggevend: andere derdelanders in dezelfde omstandigheden krijgen dezelfde uitspraak.

VluchtelingenWerk noemt het tijdelijke oordeel van de hoogste bestuursrechter "het enige houvast dat er nu is. We gaan ervan uit dat het kabinet zal handelen in het belang van derdelanders, gemeenten en andere betrokkenen en die richtinggevende uitspraak op zal volgen." De organisatie roept op tot haast, "want zolang die duidelijkheid er vanuit het kabinet nog niet is duurt de chaotische situatie die nu is ontstaan voort". VluchtelingenWerk vraagt gemeenten om voorlopig "een pas op de plaats te maken en geen onomkeerbare stappen te zetten".

Derdelanders zijn mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden. Toen Rusland dat land in 2022 binnenviel, vluchtten ze naar Nederland. Ze kregen hier bescherming. Die verliep vorige maand. Ze hadden tot dinsdag om de opvang te verlaten of asiel aan te vragen. Enkele gemeenten zijn dinsdag al begonnen met het uitzetten van derdelanders uit de opvang.

Tientallen derdelanders proberen hun uitzetting via de rechter te voorkomen. Rechtbanken spreken elkaar tegen. De zaken komen uiteindelijk bij de Raad van State terecht. De rechtbank in Amsterdam heeft de hoogste rechter in de Europese Unie gevraagd om verduidelijking van Europese afspraken over de bescherming van vluchtelingen uit Oekraïne. In afwachting van een antwoord mogen de derdelanders dus blijven. VluchtelingenWerk noemt dit "de zoveelste wending in een lange en nare achtbaan waar derdelanders en gemeenten al lang in zitten".

Meer uit Binnenland

Groep UvA-medewerkers neemt afstand van pro-Palestijnse bezetters

AMSTERDAM (ANP) - Enkele honderden medewerkers en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nemen in een petitie afstand van pro-Palestijnse betogers die met bezettingen willen afdwingen dat de universiteit de banden verbreekt met universiteiten in Israël. "De bezetters beweren namens de studenten en medewerkers te spreken, maar zij vertegenwoordigen ons niet", staat in de petitie, die universiteitsblad Folia in de opinierubriek heeft gepubliceerd.

31 minuten geleden
Politie: drugsafval weer vaker in grotere hoeveelheid gedumpt

DEN HAAG (ANP) - De politie vermoedt dat criminelen vorig jaar opnieuw vaker drugsafval in grotere hoeveelheden hebben gedumpt. Dat zei Willem Woelders, portefeuillehouder drugs van de politie dinsdag bij de presentatie van het nationaal overzicht drugslocaties over 2023.

36 minuten geleden
Politie ontmantelde in 2023 meer drugslabs dan ooit

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar meer drugslabs ontmanteld dan ooit. In totaal werden 151 productielocaties van verdovende middelen ontdekt, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2022, zo staat in het nationaal overzicht drugslocaties 2023. De politie vermoedt dat de toename voortkomt uit de wereldwijd gestegen vraag naar drugs, zegt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de landelijke eenheid.

1 uur geleden
Vereniging wil betere ondersteuning scholieren met autisme

DEN HAAG (ANP) - Van de kinderen en tieners (6 tot en met 18 jaar) met autisme gaat 16 procent niet naar school, aldus de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) na een onderzoek onder 15.000 leden. "Er is snel actie nodig om het aantal thuiszitters met autisme te verminderen, want thuiszitten heeft grote negatieve gevolgen voor de kinderen en hun familie", aldus de organisatie.

2 uur geleden
BuZa: contact met beperkt aantal Nederlanders in Nieuw-Caledonië

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met "een beperkt aantal Nederlanders" in Nieuw-Caledonië die daar weg willen. Het gaat volgens een woordvoerder van het ministerie nu om minder dan tien mensen.

2 uur geleden
Rechtbankuitspraak in zaak over onlinemisbruik kinderen

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet dinsdag uitspraak in de zaak tegen de 37-jarige man uit Noordwijk, die wordt verdacht van het online misbruiken van achttien minderjarige slachtoffers. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de man geëist.

8 uur geleden
Aantal nieuwe studenten verpleegkunde fors gedaald na piek

DEN HAAG (ANP) - De aantallen nieuwe studenten verpleegkunde zijn, na een piek in de belangstelling twee jaar eerder, zowel in het mbo als het hbo fors gedaald. Voor het aflopende studiejaar meldden zich volgens het CBS 20 procent minder mbo-kandidaten en zelfs 26 procent minder belangstellenden voor het hbo, vergeleken met die hoogtijdagen. De instroom van leerling-verzorgenden IG nam zelfs met een derde af, becijferde het statistiekbureau.

12 uur geleden