Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VluchtelingenWerk: weigeren nareizigers ronduit harteloos

VluchtelingenWerk: weigeren nareizigers ronduit harteloos

DEN HAAG (ANP) - Dat het kabinet tijdelijk geen zogeheten nareizigers wil toelaten in Nederland is een "ronduit harteloze maatregel", stelt VluchtelingenWerk Nederland vrijdag. Volgens de organisatie gaat deze maatregel ook geen verschil maken om de huidige problemen op te lossen.

Het weren van nareizigers maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen om de asielcrisis te bezweren, aldus ingewijden rondom het kabinet eerder vrijdag. VluchtelingenWerk Nederland noemt dat "het bewust langer uit elkaar houden van families". De organisatie zegt dat het kabinet had kunnen voorzien dat mensen op een later moment naar Nederland zouden reizen als gevolg van de beperkte reismogelijkheden in coronatijd.

De organisatie vindt dat de oorzaak van de crisis niet ligt in de aantallen, maar in bestuurlijk onvermogen. "Vluchtelingen mogen niet de prijs betalen voor deze zelf veroorzaakte crisis."

VluchtelingenWerk Nederland roept gemeentes op om een in de maak zijnde spoedwet niet af te wachten maar nu al haast te maken met het zoeken naar leegstaande gebouwen, zoals ziekenhuizen, kazernes en kantoorpanden. "Crisisnoodopvang is geen oplossing voor de komende maanden. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze vorm van opvang zeer schadelijk is voor het welzijn en de mentale gezondheid van mensen op de vlucht. Ga op zoek naar permanente locaties die aangedragen kunnen worden aan het COA om vluchtelingen op een menswaardige manier op te vangen in Nederland."

Meer uit Binnenland

Familie van slachtoffers ongeluk A1: volledig uit lood geslagen

HILVERSUM (ANP) - De familie van de twee meisjes die zaterdag om het leven kwamen bij een ongeluk met een spookrijder op de A1 is "volledig uit het lood geslagen". Dat zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het behoeft geen betoog dat er simpelweg geen woorden zijn te vinden om ons verdriet te beschrijven."

21 minuten geleden
Lezen en Schrijven: afname leesvaardigheden heftiger dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Dat scholieren steeds meer moeite hebben met lezen, was al wel bekend, maar het tempo waarin de vaardigheden van de kinderen achteruitgaan is "heftiger dan verwacht". Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven. Die wil dat het onderwijs meer doet om de basisvaardigheden van kinderen te verbeteren. "Alleen dan worden jongeren voorbereid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving."

56 minuten geleden
Vermiste 94-jarige man dood gevonden in Wijhe

WIJHE (ANP) - In Wijhe is dinsdagmiddag het lichaam gevonden van een 94-jarige man die sinds dinsdagochtend vermist was. De man was volgens de politie "in verwarde toestand" en schaars gekleed vertrokken vanaf de Emmalaan in de Overijsselse plaats.

1 uur geleden
IJmondgemeenten: toekomst voor Tata mits gezondheid vooropstaat 

HEEMSKERK (ANP) - Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat gepaard gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Dat schrijven de IJmondgemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk aan de nieuwe Tweede Kamer. Zij vragen de leden daarvan en het Rijk door te pakken met de overgang naar een groene staalfabriek in IJmuiden, zodat inwoners van de IJmond uiterlijk in 2030 in een substantieel schonere en gezondere leefomgeving wonen waar ook voldoende werk is.

1 uur geleden
Hoge Veluwe maakt ruimte voor bijna uitgestorven zadelsprinkhaan

OTTERLO (ANP) - Het Nationale Park De Hoge Veluwe neemt maatregelen om nieuw leefgebied voor de zadelsprinkhaan in te richten. De zadelsprinkhaan is in Nederland bijna uitgestorven en behoort tot de vier sprinkhanensoorten die ernstig bedreigd zijn. Het beestje komt volgens het park met name in Gelderland voor.

1 uur geleden
OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwang geëist tegen de 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle. Door het ongeluk kwamen vier gezinsleden uit Raamsdonksveer om het leven. Het OM beschuldigt Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek van doodslag.

1 uur geleden
Tweede verdachte vast voor fatale dubbele schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de schietpartijen aan het Heiman Dullaertplein en bij het Erasmus MC in Rotterdam op 28 september. Daarbij kwamen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven.

1 uur geleden