
VluchtelingenWerk: situatie in Ter Apel is nieuw dieptepunt
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is erg geschrokken van de situatie bij asielzoekerscentrum in het Groningse Ter Apel afgelopen nacht. "Dat mensen een tijd buiten moesten slapen en bij het hek hebben moeten wachten is echt een nieuw dieptepunt", aldus een woordvoerder.
Aan het einde van dinsdagavond stonden zo'n vijftig tot zestig asielzoekers bij de hekken van het aanmeldcentrum. De groep dreigde de nacht buiten te moeten doorbrengen, omdat er geen plek voor hen was bij de opvanglocatie. Een aantal mensen lag al onder een deken op de grond. Uiteindelijk was er ruimte gevonden in Budel, maar het vervoer daar naartoe kon niet meer geregeld worden. Daarna is besloten de groep onder te brengen in wachtruimtes in het aanmeldcentrum, zonder bed, maar wel met een dak boven het hoofd.
VluchtelingenWerk benadrukt dat er een structurele oplossing moet komen om dit soort omstandigheden bij Ter Apel te voorkomen. "Nu wordt genoemd dat de opvang niet kon worden geregeld omdat er geen vervoer was. Maar als het centrum zelf minder vol was geweest, dan hadden ze daar opgevangen kunnen worden. Nu blijft er elke keer wanneer op een laat moment mensen aankomen het risico dat er geen bed meer is."
Speciale noodwetgeving
De problemen bij Ter Apel spelen al geruime tijd. In de centrale opvanglocatie is plaats voor maximaal 2000 vluchtelingen maar het COA moet er bijna elke dag enkele tientallen mensen meer onderbrengen.
Volgens de vluchtelingenorganisatie moet op korte termijn beroep worden gedaan op burgemeesters voor meer opvangplekken. Daarbij verwijst de woordvoerder naar een motie van Suzanne Kröger van GroenLinks die dinsdagavond niet werd aangenomen in de Tweede Kamer. Zij stelde voor om de speciale noodwetgeving, voor voldoende opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen, uit te breiden naar andere groepen, vanwege het enorme tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit landen als Syrië, Jemen, Afghanistan en Turkije.
"Deze motie had Ter Apel kunnen ontlasten, maar heeft het helaas niet gehaald. Dat vonden wij gisteravond al bijzonder jammer omdat de situatie heel acuut is, en al helemaal als je dan ziet dat mensen vannacht een tijd buiten moesten slapen." Dat er binnen enkele weken opvangplekken werden gevonden voor Oekraïners toont aan dat er wel oplossingen mogelijk zijn, aldus de woordvoerder.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.
1 uur geledenWILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.
3 uur geledenARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stichtingsbestuur van Waternet laat een extern onderzoek uitvoeren na eerdere berichtgeving van het NRC over mogelijke belangenverstrengeling van de voormalig directeur Roelof Kruize. Dat staat in een brief die dinsdag is gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad door wethouder Melanie van der Horst (Water) en Joyce Sylvester, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.
6 uur geleden