Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VluchtelingenWerk: pak leefomstandigheden in de noodopvang aan

VluchtelingenWerk: pak leefomstandigheden in de noodopvang aan

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid moet dringend de leefomstandigheden in de noodopvanglocaties voor vluchtelingen en asielzoekers aanpakken. Die oproep doet VluchtelingenWerk Nederland in een brief aan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Volgens de organisatie is "de rek eruit" bij circa 7000 mensen die in de noodopvang verblijven. "Dit dreigt ook het voorland van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland te worden."

VluchtelingenWerk baseert zich op eigen onderzoek in 22 van de 37 noodopvanglocaties in Nederland. Die zijn ingericht vanwege de hoge druk op de reguliere asielopvang en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), dat de asielaanvragen afhandelt. Volgens de hulporganisatie zitten er veel mensen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan en Jemen in de noodopvang, die gevlucht zijn vanwege oorlog of het risico op vervolging.

Het gaat bijvoorbeeld om opvang in sporthallen, tentenkampen en hotels. "Slapeloze nachten, verveling en een totaal gebrek aan privacy en perspectief maakt bewoners wanhopig",zegt de vluchtelingenorganisatie over de woonomstandigheden. Met name over de opvang in grote hallen en tenten maakt VluchtelingenWerk zich zorgen. Zo is er geluidsoverlast omdat de kamers niet afgesloten zijn. "Bewoners bouwen een ernstig slaaptekort op. Vrouwen voelen zich er niet veilig. Bewoners kunnen in bijna alle locaties hun eigen eten niet bereiden. En krijgen meestal helemaal geen geld om eigen eten te kunnen kopen."

Druk verlichten

Sinds september zijn er volgens VluchtelingenWerk steeds meer noodopvanglocaties geopend. Door de instroom van Oekraïense vluchtelingen komen daar op korte termijn waarschijnlijk flink meer grote opvangplekken bij. Het kabinet heeft met de 25 veiligheidsregio's afgesproken dat zij ieder plek regelen voor 2000 mensen.

Volgens VluchtelingenWerk kunnen gemeenten helpen de druk op de asielopvang te verlichten door zelf vluchtelingen te huisvesten. Ook zijn er meer mogelijkheden beschikbaar om asielzoekers onder te brengen bij familie, stelt de organisatie. "Met de ruimte die hiermee vrijkomt zouden allereerst 250 kinderen uit de grootschalige noodopvanglocaties in een gewoon azc ondergebracht moeten worden - als het even kan voor de meivakantie. Ook roept VluchtelingenWerk op alles in het werk te stellen om het opnieuw oplopen van de wachttijden bij de IND een halt toe te roepen."

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

56 minuten geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

4 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

5 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

8 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

10 uur geleden