Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchtelingenwerk: noodopvang vluchtelingen schiet tekort

Vluchtelingenwerk: noodopvang vluchtelingen schiet tekort

DEN HAAG (ANP) - De wijze waarop vluchtelingen en asielzoekers in Nederlandse noodopvanglocaties worden opgevangen schiet ernstig te kort. Op veel plekken ontbreken privacy, veiligheid en warmte en er is grote zorg over toegang tot zorg, onderwijs voor kinderen en de vele verhuizingen in korte tijd. Dat blijkt volgens VluchtelingenWerk Nederland uit een inventarisatie van de leefomstandigheden van 5000 asielzoekers in 21 noodopvanglocaties.

De organisatie wijst erop dat de omstandigheden waaronder vluchtelingen in tijdelijke opvangplekken zoals sport- en evenementenhallen, boten, zorgcentra, hotels, kazernes en tenten verblijven "onder de humanitaire ondergrens zakken". "Velen belanden dan in massale hallen en tenten waar privacy niet bestaat en het - ook 's nachts - nooit stil is. Het gebrek aan nachtrust en het dicht op elkaar leven met vreemden is mentaal zeer belastend. Dit levert irritaties en spanningen op. Met name in tenten is het vaak te koud of juist te warm, terwijl de winter nog moet beginnen", meldt VluchtelingenWerk.

De noodplekken zijn volgens de vluchtelingenorganisatie "bijzonder ongeschikt" voor kinderen. "De mogelijkheid om je eigen eten te koken is een belangrijk stukje regie over het eigen leven. Maar dit is in slechts twee locaties mogelijk. Ouders maken zich zorgen om het eetpatroon van kinderen die het eten niet lusten en daardoor te weinig voeding binnenkrijgen."

In een brandbrief doet VluchtelingenWerk een dringend beroep op staatssecretaris Broekers-Knol, provincies en gemeenten om deze noodplekken zo snel mogelijk te sluiten. En geschiktere locaties aan te wijzen voor de opvang van vluchtelingen.

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een aanpassing van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld in een motie: 73 Kamerleden stemden voor, zeventig stemden tegen.

18 minuten geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

40 minuten geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

42 minuten geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

43 minuten geleden
Alleen nog pinautomaten op vier grootste stations om plofkraken

UTRECHT (ANP) - Alleen op de vier grootste stations Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal zijn nog werkende pinautomaten te vinden, meldt de NS. De spoorwegmaatschappij heeft uit voorzorg de overige 24 van de in totaal 42 geldautomaten tijdelijk gesloten vanwege recente plofkraken op station Amsterdam Zuid en station Delft.

44 minuten geleden
Bijna 2 miljoen voor vergroeningsmaatregelen in Friesland

LEEUWARDEN (ANP) - Friese dorpsorganisaties, buurtbelangen en grondeigenaren kunnen subsidie aanvragen om hun omgeving te vergroenen. Met een minimumbedrag van 100.000 euro kunnen de organisaties bijvoorbeeld nieuwe rijen bomen aanbrengen naast wegen of fietspaden of andere maatregelen "die bijdragen aan biodiversiteit en het klimaat", zei bestuurder Femke Wiersma.

54 minuten geleden
Ondanks aandringen hervat kabinet hulp aan UNRWA niet per direct

DEN HAAG (ANP) - Ondanks aandringen van een deel van de Tweede Kamer wil demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) de hulp aan de VN-organisatie UNRWA niet per direct hervatten. Dat is de belangrijkste hulporganisatie in Gaza en medewerkers ervan werden door Israël beschuldigd meegedaan te hebben aan de aanval van Hamas op Israël begin oktober.

1 uur geleden