Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchtelingenwerk: noodopvang vluchtelingen schiet tekort

Vluchtelingenwerk: noodopvang vluchtelingen schiet tekort

DEN HAAG (ANP) - De wijze waarop vluchtelingen en asielzoekers in Nederlandse noodopvanglocaties worden opgevangen schiet ernstig te kort. Op veel plekken ontbreken privacy, veiligheid en warmte en er is grote zorg over toegang tot zorg, onderwijs voor kinderen en de vele verhuizingen in korte tijd. Dat blijkt volgens VluchtelingenWerk Nederland uit een inventarisatie van de leefomstandigheden van 5000 asielzoekers in 21 noodopvanglocaties.

De organisatie wijst erop dat de omstandigheden waaronder vluchtelingen in tijdelijke opvangplekken zoals sport- en evenementenhallen, boten, zorgcentra, hotels, kazernes en tenten verblijven "onder de humanitaire ondergrens zakken". "Velen belanden dan in massale hallen en tenten waar privacy niet bestaat en het - ook 's nachts - nooit stil is. Het gebrek aan nachtrust en het dicht op elkaar leven met vreemden is mentaal zeer belastend. Dit levert irritaties en spanningen op. Met name in tenten is het vaak te koud of juist te warm, terwijl de winter nog moet beginnen", meldt VluchtelingenWerk.

De noodplekken zijn volgens de vluchtelingenorganisatie "bijzonder ongeschikt" voor kinderen. "De mogelijkheid om je eigen eten te koken is een belangrijk stukje regie over het eigen leven. Maar dit is in slechts twee locaties mogelijk. Ouders maken zich zorgen om het eetpatroon van kinderen die het eten niet lusten en daardoor te weinig voeding binnenkrijgen."

In een brandbrief doet VluchtelingenWerk een dringend beroep op staatssecretaris Broekers-Knol, provincies en gemeenten om deze noodplekken zo snel mogelijk te sluiten. En geschiktere locaties aan te wijzen voor de opvang van vluchtelingen.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 maand geleden
zorg eerst eens voor de eigen mensen--want die asielzoekers zijn voor het merendeel gelukszoekers. begin eens met het daadwerkelijk uitzetten van de "veilige landers" die nogal wat problemen veroorzaken. en na afwijzing ook meteen terugsturen. NL is al TE vol. maar ja--vluchtelingenwerk zal wel een vette boterham opleveren. als jullie zo begaan zijn met die asielzoekers, neem er dan op in je huis en betaal dan ook alles zoals kleding en zorg.
Wind 1 maand geleden
De hulp aan de echte Nederlanders dus eigen volk schiet nog veel meer te kort maar is niet zo belangrijk hé sukkelaars.
JoMePi 1 maand geleden
Misschien zijn het er veeeeel te veeeeeeel en moet er een snellere selectie komen met opsluiten tot ze terug gebracht kunnen worden .

Meer uit Binnenland

Hoger beroep zaak Martien R. begint weer met heibel

DEN BOSCH (ANP) - Het hoger beroep in de strafzaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is donderdag opnieuw onrustig van start gegaan. Bijna niemand was naar het gerechtshof in Den Bosch gekomen.

33 minuten geleden
Geen nader onderzoek in zaak Tanja Groen op Brabantse hei

MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie laat geen nader onderzoek doen naar enkele plaatsen op de Strabrechtse Heide bij Geldrop waar mogelijk stoffelijke resten zouden liggen van de sinds augustus 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen. Het OM verwijst hierbij donderdag naar kort onderzoek woensdag door het Nederlands Forensisch Instituut, de forensische opsporing en Staatsbosbeheer, die tot eenzelfde conclusie leidde.

1 uur geleden
Taghi en advocatenneef deelden 'zeer doortrapt' informatie

AMSTERDAM (ANP) - Het onderzoek naar Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft "een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd". Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen T. (38) bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt T. ervan dat hij als boodschapper heeft gefungeerd tussen Taghi, die vastzit in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, en zijn criminele handlangers buiten de gevangenismuren.

1 uur geleden
Inspectie: 9 procent getest consumentenvuurwerk niet veilig

DEN HAAG (ANP) - Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eind vorig jaar blijkt dat 9 procent van getest consumentenvuurwerk niet voldeed aan veiligheidseisen en moest worden afgekeurd. Daarnaast bleek 31 procent van het onderzochte vuurwerk van onvoldoende kwaliteit. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet zo'n onderzoek elk jaar. De tests waren deze keer vrijwel klaar toen alsnog ook voor afgelopen jaarwisseling tot een vuurwerkverbod werd besloten.

1 uur geleden
Neef en advocaat Taghi afwezig bij eerste openbare zitting

AMSTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Amsterdam is donderdag kort na 09.00 uur de eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T. begonnen. T. is advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige man is zelf niet aanwezig, zijn twee advocaten wel.

3 uur geleden
Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

SOLNA (ANP) - Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

7 uur geleden
Eerste openbare zitting in zaak neef en advocaat Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag een eerste openbare, inleidende zitting in de strafzaak tegen Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi. De 38-jarige T. werd in oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment zijn neef bezocht. T. deed dat in zijn hoedanigheid van advocaat. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde hij als go-between tussen Taghi en de buitenwereld, die zijn criminele handel vanuit de bajes zou hebben willen voortzetten. En dat niet alleen: hij zou zijn advocatenneef ook hebben ingezet om te helpen bij de voorbereiding van een gewelddadige ontsnapping.

7 uur geleden