Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchtelingenwerk: delen gegevens asielzoekers moet stoppen

Vluchtelingenwerk: delen gegevens asielzoekers moet stoppen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet stoppen met het systematisch delen van gegevens van asielzoekers met de politie. Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland, in reactie op een publicatie van NRC Handelsblad.

NRC berichtte maandag over een conceptbrief van het ministerie van Justitie, die nog naar de Kamer moet gaan. Daarin erkennen minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat het COA jarenlang systematisch de gegevens van honderdduizenden asielzoekers onrechtmatig deelde met de politie. Het ging daarbij om gevoelige informatie over onder meer godsdienst en etniciteit.

Vluchtelingenwerk noemt het "schokkend" en zegt zich "grote zorgen" te maken over "deze onwettige vorm van gegevensdeling. Hiermee ontstaat een vooringenomenheid vanuit de politie richting asielzoekers waarmee een hele groep over één kam geschoren en als potentiële verdachte behandeld wordt".

"Deze vorm van stigmatisering en criminalisering moet stoppen", vindt Vluchtelingenwerk.

Het ministerie van Justitie spreekt de berichtgeving van NRC niet tegen, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan. "Binnenkort sturen wij een brief naar de Tweede Kamer over de gegevensdeling tussen COA en politie. Daar kunnen wij helaas niet op vooruitlopen", zegt een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Minderjarige beroofd en mishandeld door jonge mannen in Purmerend

PURMEREND (ANP) - Een minderjarige is zaterdagavond beroofd, bedreigd en mishandeld in Purmerend, meldt de politie zondag. Het 17-jarige slachtoffer werd naar de grond gewerkt en geschopt door zijn belagers.

50 minuten geleden
Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

4 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

7 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

10 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

13 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

13 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

15 uur geleden