Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vluchtelingenwerk: delen gegevens asielzoekers moet stoppen

Vluchtelingenwerk: delen gegevens asielzoekers moet stoppen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet stoppen met het systematisch delen van gegevens van asielzoekers met de politie. Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland, in reactie op een publicatie van NRC Handelsblad.

NRC berichtte maandag over een conceptbrief van het ministerie van Justitie, die nog naar de Kamer moet gaan. Daarin erkennen minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat het COA jarenlang systematisch de gegevens van honderdduizenden asielzoekers onrechtmatig deelde met de politie. Het ging daarbij om gevoelige informatie over onder meer godsdienst en etniciteit.

Vluchtelingenwerk noemt het "schokkend" en zegt zich "grote zorgen" te maken over "deze onwettige vorm van gegevensdeling. Hiermee ontstaat een vooringenomenheid vanuit de politie richting asielzoekers waarmee een hele groep over één kam geschoren en als potentiële verdachte behandeld wordt".

"Deze vorm van stigmatisering en criminalisering moet stoppen", vindt Vluchtelingenwerk.

Het ministerie van Justitie spreekt de berichtgeving van NRC niet tegen, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan. "Binnenkort sturen wij een brief naar de Tweede Kamer over de gegevensdeling tussen COA en politie. Daar kunnen wij helaas niet op vooruitlopen", zegt een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

3 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

3 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

6 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

7 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

8 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

10 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

11 uur geleden