
Vluchtelingenkinderen wachten vaak nog op passende leerplek
DEN HAAG (ANP) - Nu de oorlog in Oekraïne al een jaar duurt, loopt de opvang van scholieren uit dat land "best wel vast". Dat zegt een woordvoerster van de PO-Raad namens LOWAN, de organisatie die het 'Eerste opvangonderwijs aan nieuwkomers' verzorgt.
Vluchtelingenkinderen die in Nederland wonen, zijn hier gewoon leerplichtig. Er krijgen nu 10.800 basisschoolleerlingen en 7200 middelbare scholieren uit Oekraïne op de een of andere manier onderwijs in ons land, maar voor enkele duizenden jonge landgenoten is nog geen passende plek gevonden.
Middelbare scholieren zitten veelal eerst, met vluchtelingen van andere origine, in 'schakelklassen' waar ze extra en intensief Nederlandse les krijgen zodat ze zo snel mogelijk naar een reguliere klas kunnen. Als ze geluk hebben tenminste, want de toeloop is zo groot dat veel vluchtelingen inmiddels op een wachtlijst staan voor zo'n schakelklas.
Diverse vormen
Van de opvang van basisscholieren is het beeld heel wisselend, zegt LOWAN. Er zijn diverse vormen van onderwijs voor deze groep en die lopen soms wel en soms niet goed. "Het aantal kinderen met een nieuwkomersachtergrond op de wachtlijst van het primaire onderwijs neemt met gemiddeld dertig kinderen per week toe", stond bijvoorbeeld vrij recent in een Haagse raadsbrief.
Vluchtelingenkinderen gaan voor een deel ook naar speciale nieuwkomersopleidingen, bijvoorbeeld bij asielzoekerscentra. Deze opleidingen hebben extra mogelijkheden voor begeleiding, ook bij het omgaan met trauma's. Soms zijn het speciaal opgerichte scholen, soms speciaal georganiseerde klassen of lesdagen op gewone scholen.
Tijdelijke onderwijsvoorzieningen
En omdat er vorig jaar opeens veel kinderen uit Oekraïne kwamen, mogen reguliere scholen tijdelijke onderwijsvoorzieningen (tov's) inrichten om in hun eigen omgeving soelaas te bieden aan alleen deze groep. Dat is al 142 keer gebeurd. Voor de gelegenheid worden aan lessen en leerkrachten onder deze regeling minder eisen gesteld.
De kinderen die er gebruik maken krijgen een derde van de tijd les in Nederlands, waardoor er maar twee derde overblijft voor andere vakken. Scholen mogen dit minder streng geregelde onderwijs tot augustus volgend jaar aanbieden.
In het eerste jaar dat een basisscholier in Nederland is, draagt de overheid in totaal ongeveer 12.000 euro aan het onderwijs aan zo'n vluchteling bij, vanaf het tweede jaar gaat dat omlaag naar 7600 euro, omdat ze in het reguliere onderwijs verdergaan. De basisbekostiging voor ieder kind op school bedraagt ongeveer 5800 euro. Volgens LOWAN is het geringere extra bedrag vanaf het tweede jaar voor de kinderen in de tov's niet voldoende, omdat ze minder onderwijs hebben gehad en dus ook tijdens hun tweede jaar onderwijs in Nederland extra ondersteuning nodig hebben.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
4 uur geleden