Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlucht uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

Vlucht uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een transportvliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan is woensdagavond rond 23.00 uur geland op Schiphol. Het toestel vertrok eerder op de dag uit de Afghaanse hoofdstad Kabul en maakte onderweg een tussenstop in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

Het toestel, een C-17, wordt gebruikt door verschillende NAVO-landen. Het vliegtuig werd in eerste instantie rond 21.15 uur verwacht, maar de vlucht liep vertraging op. Behalve de Nederlanders waren ook zestien mensen met een Belgisch paspoort, twee met een Duits paspoort en twee met een Brits paspoort aan boord. Deze mensen zijn uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban de macht hebben gegrepen.

Woensdagochtend werd bekend dat de eerste Nederlanders waren weggehaald uit het land. Ongeveer tien van hen konden met onder meer een Duitse vlucht vertrekken. Frankrijk meldde dat vier Nederlanders met een Franse vlucht Kabul hadden verlaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er inmiddels zo'n vijftig Nederlanders teruggehaald uit Afghanistan.

Ambassadeteam

Dinsdagavond kwam een door Nederland gestuurd vliegtuig aan in Kabul, maar het lukte niet om Nederlanders aan boord te krijgen. Er zou te weinig tijd zijn geweest en de Amerikanen lieten geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen niet bij het vliegtuig konden komen. Het toestel moest na een half uur weer vertrekken. Een vliegtuig dat maandagavond was gestuurd kreeg geen toestemming om te landen.

Eerder op woensdag arriveerde een vervangend Nederlands ambassadeteam op de luchthaven van Kabul. Het gaat om de ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen voor bescherming. De groep moet op het vliegveld evacuaties naar Nederland mogelijk gaan maken. Het Nederlandse ambassadepersoneel vertrok maandag halsoverkop uit de Afghaanse hoofdstad wegens dreigend gevaar. Of het toestel dat de nieuwe ambassadeploeg afzette evacués meeneemt bij vertrek vanuit Kabul, is nog niet duidelijk.

Meer uit Binnenland

Slachtoffer en verdachte schietpartij Amsterdam waren buren

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer en vermoedelijke dader van de dodelijk schietpartij donderdag in Amsterdam waren buren, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De 47-jarige vrouw werd donderdagochtend voor een portiek op de De Wittenstraat doodgeschoten. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer, werd later dood gevonden in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Beide straten liggen in de Staatsliedenbuurt.

13 minuten geleden
Datalek treft ook mensen die naar ProRail hebben gebeld

UTRECHT (ANP) - Ook spoorbeheerder ProRail is getroffen door het datalek bij een softwareleverancier. Daardoor zijn de gegevens van ongeveer 4300 mensen die naar de publieksvoorlichting hebben gebeld mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het gaat om namen, telefoonnummers en geslachten van de bellers, maar niet om mailadressen, woonadressen en financiële informatie, zegt ProRail.

19 minuten geleden
In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

35 minuten geleden
Stigma zit bestrijding hiv in de weg op Aruba, Bonaire en Curaçao

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses op Aruba, Bonaire en Curaçao is ondanks de toegang tot testen en behandeling niet gedaald. Dat meldt het Aidsfonds vrijdag op basis van een 4-jarige studie van de ziekenhuizen op de eilanden in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit zou komen door het stigma dat heerst rond hiv in het Caribisch gebied. In de rest van de wereld is wel een daling te zien in de hiv-diagnoses.

47 minuten geleden
Miljoenenmetro naar Hoek van Holland stopt eindelijk bij strand

HOEK VAN HOLLAND (ANP) - Ruim vijf jaar na de beoogde ingebruikname is vrijdagochtend even na 10.00 uur de eerste Rotterdamse metro met eindbestemming Hoek van Holland Strand aangekomen. De verbinding tussen Rotterdam en de kustplaats die tot 2017 werd geëxploiteerd door de NS valt sindsdien onder beheer van de Rotterdamse stadsvervoerder RET.

52 minuten geleden
Vermeend drugshandelaar Piet W. toch niet vrijgelaten

ROTTERDAM (ANP) - Piet W., die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en grootschalige cocaïnehandel, is donderdag toch niet op vrije voeten gekomen. Hij is aangehouden in een andere zaak, voor witwassen, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie berichtgeving van Het Parool.

1 uur geleden
Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

UTRECHT (ANP) - De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

6 uur geleden