Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlinderstichting: niet alleen aandacht voor honingbij

Vlinderstichting: niet alleen aandacht voor honingbij

WAGENINGEN (ANP) - Er moet niet alleen aandacht zijn voor het behoud van de honingbij, maar ook voor dat van andere bestuivende insecten. Die oproep doet een groep natuurorganisaties in een brief aan minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur). De organisaties willen dat Nederland niet een nieuwe Europese richtlijn over bestrijdingsmiddelen steunt, maar zelf een stap verder zet om insecten te beschermen.

De Vlinderstichting, Natuurmonumenten, EIS kenniscentrum Insecten, Landschappen NL, Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu willen dat Nederland teruggrijpt naar het zogeheten 'bijenrichtsnoer' dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid in 2013 voorstelde voor de beoordeling van bestrijdingsmiddelen. Daarbij werd rekening gehouden met de schade die bestrijdingsmiddelen kunnen aanrichten aan honingbijen, wilde bijen en andere insecten die kunnen bestuiven, zoals vlinders. Die richtlijn werd nooit bekrachtigd.

De nieuwe Europese richtlijn richt zich volgens de organisaties te eenzijdig op behoud van de honingbijen. Ze spreken over een "halfslachtige aanpak" en een "tijdbom" onder het landelijk beleid om de bijenpopulatie te behouden. Ze roepen de regering op om "aan te sturen op een herziening die beter recht doet aan het voorgenomen beleid om de bloembezoekende insecten er weer bovenop te helpen. Het is hoognodig, want de achteruitgang van insecten is evident en geeft absoluut geen aanleiding te komen tot verruiming van gebruik van gewasbeschermingsmiddelen".

Meer uit Binnenland

Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

1 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

1 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

6 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

7 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

9 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

10 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

12 uur geleden