
Vliegtuigen op luchthaven Rotterdam krijgen deels biobrandstof
ROTTERDAM (ANP) - Vliegtuigen die tanken op Rotterdam The Hague Airport vliegen vanaf volgend jaar niet alleen op kerosine, maar ook voor een klein deel op duurzame brandstof, meldt het vliegveld. Die biobrandstof wordt gemaakt van afvaloliën en -vetten. Vanaf volgend jaar wordt 2 procent van de brandstof op de luchthaven bijgemengd met de duurzame brandstof en het vliegveld wil dit komende jaren verhogen tot 14 procent in 2030.
De prijs van de duurzame brandstof is hoger dan dat van kerosine. Of dit leidt tot hogere ticketprijzen kan een woordvoerster van Rotterdam The Hague Airport niet zeggen. Dat is volgens haar aan de luchtvaartmaatschappijen.
Jaarlijks wordt rond de 60 miljoen liter kerosine getankt op de luchthaven, meldt de woordvoerster. Volgend jaar is 2 procent daarvan biobrandstof en dat komt neer op ongeveer 1,2 miljoen liter.
KLM en Eindhoven Airport
Mogelijk vliegen vanaf volgend jaar ook toestellen vanaf de luchthaven waar geen biobrandstof in zit. "Sommige toestellen worden ergens anders bijgetankt. De meeste tanken wel hier", zegt de woordvoerster. De biobrandstof die de luchthaven wil gebruiken, komt van een fabriek van Shell in Rotterdam die nu wordt gebouwd.
Vliegtuigen die bijgetankt worden in Europa moeten van de EU een deel duurzame brandstoffen bevatten. In 2030 moet 6 procent van de brandstof duurzaam zijn. Nederland heeft met de luchtvaartbranche afgesproken dat 14 procent van de brandstof over zeven jaar duurzaam is. Afgelopen jaren begonnen KLM en Eindhoven Airport ook al met het bijmengen van duurzame brandstof.
Belastinggeld
Deze zomer zei de luchtvaartsector te willen dat Europese overheden meer belastinggeld steken in het beperken van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Anders dreigt Europa volgens de branche achterop te raken bij de Verenigde Staten.
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
45 minuten geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geëindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
1 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
3 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden