
Vliegtuigen en chipapparatuur uit EU uitgezonderd van tarieven VS
TURNBERRY (ANP/RTR) - Strategische producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, bepaalde chemicaliën, chipapparatuur en sommige landbouwproducten, zijn vrijgesteld van de Amerikaanse importheffingen van 15 procent. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op een persconferentie na haar handelsdeal met de Amerikaanse president Donald Trump. "We werken eraan om meer producten op deze lijst te krijgen."
Voor de meeste Europese producten, zoals ook auto's en chips, zat een uitzondering er volgens haar niet in. Op de vraag of ze 15 procent een goede deal vond voor Europese autofabrikanten, antwoordde Von der Leyen tegen journalisten: "15 procent is niet te onderschatten, maar het is het beste wat we konden krijgen." Er is nog geen beslissing genomen over een tarief voor wijn en sterke drank, gaf ze ook aan.
Ten aanzien van farmaceutische producten verschilde haar uitleg met die van Trump. De president leek aan te geven dat die niet onder het tarief van 15 procent vallen, maar Von der Leyen stelde dat dit voor zover Brussel kan overzien wel degelijk het geval is. "Wat er later nog voor beslissingen genomen worden is aan de Verenigde Staten."
Tarieven
De tarieven van de VS op staal en aluminium blijven onveranderd op 50 procent. Hier hebben de VS en de EU volgens Von der Leyen te maken met een wereldwijde uitdaging van overcapaciteit. "We zullen samenwerken aan eerlijke wereldwijde concurrentie, het verlagen van onderlinge barrières." Dan kunnen de tarieven volgens haar weer verlaagd worden en komt er een quotasysteem.
Von der Leyen stelde verder dat de onderhandelingen "pittig maar eerlijk" zijn verlopen. "Het was moeilijk, maar uiteindelijk, omdat we succesvol waren, is het goed en bevredigend." De deal zorgt volgens haar vooral voor duidelijkheid. "De deal van vandaag schept zekerheid in onzekere tijden en biedt stabiliteit en voorspelbaarheid", zei ze tegen verslaggevers voordat ze Schotland verliet.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Met het sluiten van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten komt er voorlopig een einde aan de onzekerheid voor bedrijven. Tegelijkertijd blijft een algemeen tarief van 15 procent op alle Europese producten een bijzonder pijnlijke maatregel voor ondernemers, reageert ondernemersorganisatie VNO-NCW.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de handelsdeal die de EU en de Verenigde Staten zondag overeenkwamen "lijken ergere scenario's vermeden te zijn, wat uitstekend nieuws is". Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz noemt het handelsakkoord dat zondag is gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen positief. Het akkoord voorkomt volgens hem een handelsoorlog en een zware klap voor de autosector.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse exportindustrie vindt de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een "pijnlijk compromis". Dat zegt brancheorganisatie BGA. De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken zondag af dat er een algemene Amerikaanse importheffing komt van 15 procent op de meeste goederen uit de EU, waaronder Duitse auto's.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - De handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie brengt "stabiliteit". Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na handelsoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump op zijn golfbaan in het Schotse Turnberry.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsakkoord bereikt met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De aankondiging komt minder dan een week voor de deadline van 1 augustus waarop de hogere tarieven van Trump van kracht zouden worden. Hiermee is een handelsoorlog afgewend die een zware klap had kunnen betekenen voor de wereldeconomie.
8 uur geledenSTOCKHOLM/HONGKONG (ANP/RTR) - De wapenstilstand in de 'tarievenoorlog' tussen China en de VS wordt volgens bronnen van de South China Morning Post met drie maanden verlengd. Dit zou worden besloten bij het aanstaande overleg tussen de twee partijen in Stockholm. In mei besloten Beijing en Washington de enorme invoerrechten waarmee ze elkaar in de handelsoorlog bestookten tot zeker 12 augustus deels te neutraliseren.
8 uur geleden