Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vliegmaatschappijen willen niet opdraaien voor tekorten Schiphol

Vliegmaatschappijen willen niet opdraaien voor tekorten Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen willen niet opdraaien voor alle tekorten die luchthaven Schiphol de afgelopen twee jaar als gevolg van de crisis heeft opgelopen. Dat zegt belangengroep van luchtvaartmaatschappijen Barin. Die loopt daarmee vooruit op nieuwe gesprekken met de luchthavenexploitant over de ophanden zijnde verhoging van de haventarieven.

Schiphol ziet zich genoodzaakt de tarieven te verhogen om het gat in de begroting te dichten die de coronacrisis heeft veroorzaakt. De maatschappijen noemen het onacceptabel dat de luchthavenuitbater de rekening voor de coronacrisis naar de maatschappijen doorschuift.

Volgens Barin is niet alleen de voorgestelde verhoging van de tarieven punt van discussie. Ook het te vaak overschrijden van de budgetten en het gebrek aan budgetbewaking zijn onderwerp van gesprek. Verder hekelt de belangengroep de strikte naleving van de luchtvaartwet door Schiphol, die een naheffing in uitzonderingssituaties toestaat. Deze wet is volgens Barin nooit ontworpen voor een crisis in de orde van grootte van de coronacrisis. Daarom zouden de regels wat betreft Barin flexibeler geïnterpreteerd moeten worden.

Tarieven omhoog

De internationale luchtvaartorganisatie IATA noemt het voornemen van Schiphol om midden in een crisis de tarieven massaal te verhogen absurd. "Alleen een losgeslagen monopolist zou dit kunnen voorstellen", aldus IATA-topman Willie Walsh. "De oplossing in de echte wereld is eerst de kosten te verlagen en de efficiëntie te verbeteren. Daarna, als er nog steeds aanzienlijke financiële tekorten bestaan, moet steun worden gezocht bij investeerders die hebben geprofiteerd van jaren van gestage rendementen voor de crisis. Schiphol moet bijdragen aan herstel, niet het herstel terugdraaien."

Voorafgaand aan de consultatiebijeenkomst op 30 september waarvoor Schiphol Barin, de luchtvaartmaatschappijen en de IATA heeft uitgenodigd, zijn een aantal voorbereidende gesprekken gepland. In een van die bijeenkomsten wordt onder andere over de kostenontwikkeling gesproken.

Een woordvoerder van Schiphol benadrukte eerder dat de luchthaven door de coronacrisis 1,6 miljard euro aan voornamelijk havengelden is misgelopen. De luchthaven heeft alles in het werk gesteld om de kosten te drukken. Ook kon Schiphol rekenen op coronasteun van de overheid. Dit alles is niet genoeg gebleken om het gat in de begroting te dichten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Kwartaalomzet moederbedrijf Makro hoger dan voor coronacrisis

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse groothandelaar Metro, moederbedrijf van Nederlandse Makro-winkels, heeft in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de versoepeling van veel coronamaatregelen in Europa. De omzet steeg op jaarbasis met bijna een tiende en was volgens Metro hoger dan in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

10 minuten geleden
Megaoperatie in pinland om nieuwe techniek bankpasjes

AMSTERDAM (ANP) - Alle betaalpasjes in Nederland zullen vanaf midden 2023 worden vervangen. De bekende Maestro- en V Pay-logo's verdwijnen dan, want betaalbedrijven Mastercard en Visa komen beide met nieuwe technologie. Daardoor zullen betaalpassen meer op creditcards gaan lijken en ook beter te gebruiken zijn bij onlinebetalingen. Om dat mogelijk te maken moeten komend jaar alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en de horeca worden aangepast of vervangen.

1 uur geleden
Bloomberg: PayPal wil plaatjessite Pinterest kopen

SAN JOSE (ANP) - Betalingsbedrijf PayPal overweegt uit te breiden naar social media met een overname van Pinterest, dat vooral bekendstaat als digitaal prikbord voor afbeeldingen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de bedrijven gesprekken voeren over een mogelijke samenvoeging. PayPal zou daarbij 70 dollar per Pinterest-aandeel bieden, waarmee het internetbedrijf 45 miljard dollar (38,6 miljard euro) waard zou zijn.

1 uur geleden
AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag opnieuw hoger gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter pakte die winst ondanks een stevige koersdaling van ASML. De producent van chipmachines had een recordkwartaal, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. Verffabrikant AkzoNobel gaf ook een kwartaalupdate en werd vervolgens lager gezet.

1 uur geleden
Overnamedeal voor vastgoedonderdeel Evergrande afgeketst

BEIJING (ANP) - De overname van de vastgoedbeheertak van het in zwaar weer verkerende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande is afgeketst. Evergrande besloot zelf de gesprekken te beëindigen omdat het bedrijf twijfelde of branchegenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden had voldaan om een bod te doen, meldt Evergrande in een verklaring. Eerder waren er al geruchten dat de gesprekken stillagen omdat de Chinese provincie Guangdong de overname niet zou steunen.

3 uur geleden
Bitcoin breekt record uit april

AMSTERDAM (ANP) - De bitcoin is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Volgens data van financieel persbureau Bloomberg steeg de cryptomunt woensdagmiddag rond 16.00 uur 2,8 procent tot een waarde van ruim 66.000 dollar (56.670 euro). Dat is ruimschoots boven het vorige record uit april.

3 uur geleden
Beleggers op Wall Street nemen adempauze

NEW YORK (ANP/RTR) - De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag bij de start van de handelsdag kleine stijgingen laten zien. Na vijf sessies met overwegend winst op rij namen beurshandelaren wat gas terug. Videostreamingdienst Netflix werd lager gezet na een kwartaalupdate, terwijl beleggers ook uitkijken naar de cijfers van Tesla. De maker van elektrische auto's opent na het slot van de handel op Wall Street de boeken.

4 uur geleden