Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

Vliegmaatschappij easyJet boekt hoge winst dankzij sterke vraag

LUTON (ANP/AFP) - De Britse budgetvliegmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een forse winst neergezet. Het bedrijf profiteerde volop van de grote vraag naar vliegreizen in Europa dankzij het sterke herstel van de luchtvaart van de coronapandemie.

In het eind september afgesloten fiscale jaar van easyJet werd een winst voor belastingen behaald van 455 miljoen pond, omgerekend bijna 525 miljoen euro. Dat was in het voorgaande boekjaar nog een verlies van 178 miljoen pond. De omzet ging met 42 procent omhoog tot bijna 8,2 miljard pond. Dat was ook te danken aan hogere ticketprijzen. De onderneming kondigde verder aan de dividenduitbetaling te hervatten.

De maatschappij vervoerde afgelopen jaar 82,8 miljoen passagiers, een stijging van 19 procent vergeleken met een jaar eerder. In een toelichting zei topman Johan Lundgren dat in de belangrijke zomervakantiemaanden recordprestaties werden behaald en dat positief wordt gekeken naar dit jaar. Wel kampt de prijsvechter naar eigen zeggen met hoge brandstofkosten en uitdagingen in de luchtvaartsector door de spanningen in het Midden-Oosten.

Vluchten opgeschort

Vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas heeft easyJet vluchten naar Israël en Jordanië opgeschort. Dat kan volgens het bedrijf een impact hebben op de resultaten in de winterperiode.

Om aan de sterke vraag te kunnen voldoen is easyJet flink aan het investeren in de vloot. Zo werd vorige maand nog een order bekend voor 157 Airbus-vliegtuigen in een deal ter waarde van 19 miljard euro.

Meer uit Financieel

Greenchoice verlaagt prijs dagstroom, rekent meer voor zonnepaneel

ROTTERDAM (ANP) - Ook energieleverancier Greenchoice gaat extra kosten in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Die stap moet de kosten bij het terugleveren van stroom "evenwichtiger" verdelen, maakt het bedrijf bekend. Tegelijkertijd maakt Greenchoice stroom overdag goedkoper dan 's nachts op doordeweekse dagen, omdat dan de meeste groene stroom wordt opgewekt.

9 minuten geleden
Wolters Kluwer boekt meer omzet dankzij investeringen in AI

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Informatie- en technologiebedrijf Wolters Kluwer heeft de omzet vorig jaar met 5 procent zien stijgen, vooral dankzij investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Gecorrigeerd voor onder andere wisselkoerseffecten en overnames van bedrijven groeide het bedrijf met 6 procent, ondanks "macro-economische en geopolitieke tegenwind".

28 minuten geleden
Aandacht voor cijfers Wolters Kluwer en JDE Peet's op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van Wolters Kluwer en JDE Peet's. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de omzet vorig jaar met 2 procent stijgen. Tegen constante wisselkoersen en zonder overnames nam de omzet met 6 procent toe. Topvrouw Nancy McKinstry sprak van een sterke groei op eigen kracht, ondanks de macro-economische en geopolitieke tegenwind.

40 minuten geleden
Eigenaar Douwe Egberts verdient meer door prijsstijgingen

AMSTERDAM (ANP) - JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick, heeft vorig jaar meer verdiend met de verkoop van koffie en thee. Dat komt onder meer doordat het bedrijf opnieuw prijsverhogingen heeft doorgevoerd. Toch verkocht het bedrijf in de tweede helft van het jaar meer koffie en thee.

1 uur geleden
ArcelorMittal trekt zich definitief terug uit Italiaanse fabriek

ROME (ANP) - De Italiaanse overheid neemt de controle over een grote staalfabriek in het zuiden van het land over van grootaandeelhouder ArcelorMittal. Het staalconcern trekt zich definitief terug uit de fabriek in Taranto, die sinds 2018 eigendom was van ArcelorMittal. Na mislukte onderhandelingen over extra investeringen heeft de fabriek een vorm van uitstel van betaling aangevraagd.

1 uur geleden
Europese vraag naar gas op laagste niveau in 10 jaar

AMSTERDAM (ANP/AFP) - Europa heeft sinds de Russische invasie van Oekraïne de vraag naar gas met 20 procent verlaagd. De vraag is daarmee afgenomen tot het laagste niveau in 10 jaar, meldt het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Vooral de lagere vraag in grote landen als Duitsland, Italië en Groot-Brittannië droeg bij aan de daling. De onderzoekers van het instituut verwachten dat de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) volgend jaar een piek zal bereiken, mede dankzij het gebruik van duurzame energiebronnen.

2 uur geleden
Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder

DEN HAAG (ANP) - Wonen in Nederland wordt de komende jaren veel duurder omdat huizen moeten worden aangepast aan klimaatverandering, melden de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een rapport. Zonder ingrijpen van vooral de overheid worden de verschillen tussen arme en rijke mensen nog groter. Een deel van de huiseigenaren heeft volgens hen dan ook hulp nodig om hun huis klimaatbestendig te kunnen maken.

9 uur geleden