Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vliegende auto’s, 5G, seks 2.0 en Nederland op techbeurs CES

Vliegende auto’s, 5G, seks 2.0 en Nederland op techbeurs CES

LAS VEGAS (ANP) - Hoe ziet de wereld er in 2025 of 2030 uit? Welke apparaten gebruiken we en hoe gaan we van A naar B? Die vragen staan centraal op de grootste techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES). Die wordt de komende week gehouden in Las Vegas. Duizenden bedrijven, van groot tot klein, laten zich zien aan honderdduizenden bezoekers. Ze grijpen de beurs aan voor hun onthullingen en presentaties.

CES besteedt onder meer aandacht aan de stad van de toekomst. In zo’n slimme stad hangen overal sensoren die hun omgeving in de gaten houden. Ook gaat het over supersnel mobiel internet via 5G-netwerken, over kunstmatige intelligentie, over virtual en augmented reality en over games. CES besteedt dit jaar ook aandacht aan een nieuw soort technologie: de moderne seks. Speeltjes met bluetooth bijvoorbeeld, zodat een vrouw op een app kan zien hoe haar lichaam vindt dat het gaat. Een ander bedrijf toont een douchekop met een ingebouwde slimme luidspreker.

Hyundai zal op de beurs zijn vliegende auto onthullen. De Zuid-Koreaanse autobouwer werkt al een tijdje aan zo’n voertuig, een Personal Air Vehicle. Het is een kruising tussen een helikopter en een gewone auto. Hyundai wil ook een soort zelfrijdende auto laten zien, de Purpose Built Vehicle. Het Duitse Daimler zal op de beurs ook een nieuw soort auto onthullen.

Netherlands Tech Square

Nederland heeft ook een hoekje op het congresterrein, het Netherlands Tech Square. Zo’n vijftig bedrijven laten zich daar zien. Een daarvan is Hiber, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot Nationaal Icoon van de overheid. Het bedrijf uit Delft werkt aan een satellietnetwerk dat slimme apparaten (het Internet of Things) in de gaten kan houden. De stadgenoten van Meatable mogen hun kweekvlees laten zien. De Hydraloop uit Leeuwarden zuivert water dat door het doucheputje gaat of uit de wasmachine komt, zodat het meteen weer gebruikt kan worden. Een huishouden kan zijn waterverbruik daarmee bijna halveren, zegt het bedrijf. Project.BB uit Den Haag is een robot die stranden schoon moet maken. De afvaardiging wordt geleid door prins Constantijn, voorman van koepelorganisatie TechLeap, die vroeger StartupDelta heette. De eerste dagen krijgen de Nederlanders gezelschap van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

CES wordt al sinds 1967 gehouden. Bekende technologieën die er ooit werden onthuld, zijn de videorecorder, de cd-speler, HD-televisie, de Xbox en de Blu-Ray-dvd.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

18 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

26 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

39 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

48 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

52 minuten geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden