Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vliegende auto’s, 5G, seks 2.0 en Nederland op techbeurs CES

Vliegende auto’s, 5G, seks 2.0 en Nederland op techbeurs CES

LAS VEGAS (ANP) - Hoe ziet de wereld er in 2025 of 2030 uit? Welke apparaten gebruiken we en hoe gaan we van A naar B? Die vragen staan centraal op de grootste techbeurs ter wereld, de Consumer Electronics Show (CES). Die wordt de komende week gehouden in Las Vegas. Duizenden bedrijven, van groot tot klein, laten zich zien aan honderdduizenden bezoekers. Ze grijpen de beurs aan voor hun onthullingen en presentaties.

CES besteedt onder meer aandacht aan de stad van de toekomst. In zo’n slimme stad hangen overal sensoren die hun omgeving in de gaten houden. Ook gaat het over supersnel mobiel internet via 5G-netwerken, over kunstmatige intelligentie, over virtual en augmented reality en over games. CES besteedt dit jaar ook aandacht aan een nieuw soort technologie: de moderne seks. Speeltjes met bluetooth bijvoorbeeld, zodat een vrouw op een app kan zien hoe haar lichaam vindt dat het gaat. Een ander bedrijf toont een douchekop met een ingebouwde slimme luidspreker.

Hyundai zal op de beurs zijn vliegende auto onthullen. De Zuid-Koreaanse autobouwer werkt al een tijdje aan zo’n voertuig, een Personal Air Vehicle. Het is een kruising tussen een helikopter en een gewone auto. Hyundai wil ook een soort zelfrijdende auto laten zien, de Purpose Built Vehicle. Het Duitse Daimler zal op de beurs ook een nieuw soort auto onthullen.

Netherlands Tech Square

Nederland heeft ook een hoekje op het congresterrein, het Netherlands Tech Square. Zo’n vijftig bedrijven laten zich daar zien. Een daarvan is Hiber, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot Nationaal Icoon van de overheid. Het bedrijf uit Delft werkt aan een satellietnetwerk dat slimme apparaten (het Internet of Things) in de gaten kan houden. De stadgenoten van Meatable mogen hun kweekvlees laten zien. De Hydraloop uit Leeuwarden zuivert water dat door het doucheputje gaat of uit de wasmachine komt, zodat het meteen weer gebruikt kan worden. Een huishouden kan zijn waterverbruik daarmee bijna halveren, zegt het bedrijf. Project.BB uit Den Haag is een robot die stranden schoon moet maken. De afvaardiging wordt geleid door prins Constantijn, voorman van koepelorganisatie TechLeap, die vroeger StartupDelta heette. De eerste dagen krijgen de Nederlanders gezelschap van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

CES wordt al sinds 1967 gehouden. Bekende technologieën die er ooit werden onthuld, zijn de videorecorder, de cd-speler, HD-televisie, de Xbox en de Blu-Ray-dvd.

Meer uit Binnenland

Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

1 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

2 uur geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

6 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

6 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

7 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

7 uur geleden