Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vlaggen halfstok voor herdenking Watersnoodramp 1953

Vlaggen halfstok voor herdenking Watersnoodramp 1953

GOEREE-OVERFLAKKEE (ANP) - Op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee hangen woensdag de vlaggen halfstok vanwege de zeventigste herdenking van de Watersnoodramp in 1953. Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee heeft inwoners en ondernemers daar speciaal om gevraagd.

Waarschijnlijk hangen in het zuidwesten van Nederland woensdag veel vlaggen halfstok ter nagedachtenis aan de 1863 mensen die om het leven kwamen toen de dijken doorbraken in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. In veel gemeenten in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn herdenkingen, stille tochten en kransleggingen.

De zeedijken bezweken door een combinatie van zware storm en springtij. De dijken waren ook in matige tot slechte conditie. Dat was wel bekend, maar in die jaren werd al het geld besteed aan het herstellen van oorlogsschade en wederopbouw. Na de watersnoodramp werd het Deltaplan gemaakt, dat leidde tot de Deltawerken, stormvloedkeringen die de zeearmen kunnen afsluiten als het hoogwater wordt. Door klimaatverandering en zeespiegelstijging is het op dit moment de vraag of de Deltawerken voldoende zijn om het achterliggende land in deze eeuw te blijven beschermen tegen springvloed en hoogtij.

Prinses Beatrix bezoekt de herdenking in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. Dit dorp had met ruim 300 slachtoffers de meeste doden te betreuren na de ramp. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat is bij de herdenking in Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland. Bij Ouwerkerk werd in november 1953 het laatste gat in een dijk gesloten. In de caissons die daarvoor toen werden gebruikt is tegenwoordig het Watersnoodmuseum gehuisvest. Het museum en de provincie Zeeland besteden het hele jaar aandacht aan waterveiligheid met onder andere lespakketten en exposities. Er verschijnen dit jaar ook veel boeken en podcasts over de ramp van 1953.

Meer uit Binnenland

Slagerijen druk in de weer vanwege ramadan

DEN HAAG (ANP) - Islamitische slagerijen hebben de handen vol aan klanten die inkopen doen voor de ramadan, blijkt uit een rondgang van het ANP. In meerdere zaken staat dinsdag een rij. De vastenmaand begint voor de meeste moslims afhankelijk van de stand van de maan. Naar verwachting begint de ramadan donderdagochtend.

6 minuten geleden
TikTok na Nederlands verbod: door geen enkele staat gecontroleerd

ROTTERDAM (ANP) - TikTok is het niet eens met de oproep van het kabinet aan rijksambtenaren om de app onmiddellijk te verwijderen van de werktelefoon. "TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok", laat de dienst in een reactie weten.

9 minuten geleden
Henny Cruijff op 78-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Henny Cruijff, de broer van Johan Cruijff, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt de Amsterdamse sportwinkel Smit-Cruyff, waar Cruijff jarenlang eigenaar van was, na berichtgeving hierover van AT5. De sportzaak kreeg maandagochtend bericht van het overlijden van de ondernemer.

10 minuten geleden
Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

1 uur geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven en de combinatie blijft beperkt tot maximaal twee namen.

1 uur geleden
Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

1 uur geleden